Katolički biskupi u SAD-u oštro su osudili nasilni upad podržavatelja Donalda Trumpa u zgradu Kongresa koji su dogodio jučer, prenosi CNA. Washingtonska policija objavila je kako su tijekom nasilja smrtno stradale četiri osobe.

“Pridružujem se svim ljudima dobre volje koji osuđuju današnje nasilje u zgradi američkog Kongresa”, izjavio je nadbiskup Los Angelesa i predsjednik Američke biskupske konferencije Jose Gomez. “Ovo ne pokazuje tko smo mi kao Amerikanci. Molim se za članove Kongresa, osoblje i policiju te za sve koji rade kako bi osigurali mir i javnu sigurnost.”

“Mirni prijenos vlasti jedno je od obilježja ove velike nacije”, dodao je Gomez. “U ovom uznemirujućem trenutku, moramo obnoviti predanje vrijednostima i principima svoje demokracije i biti zajedno kao jedna nacija pod Bogom.”

Nadbiskup Los Angelesa povjerio je Ameriku srcu Blažene Djevice Marije moleći: “Neka nas ona vodi na putevima mira i izmoli za nas mudrost i milost istinskog patriotizma i ljubavi prema domovini.”

O cijelom događaju čiji je cilj bio spriječiti potvrdu izborne pobjede Joea Bidena oglasio se i nadbiskup San Francisca Salvatore Cordileone. “Napasti američki Kongres iz straha da je demokracija ugrožena je pogrešno i kontraproduktivno”, rekao je.

“Pozivao sam na okončanje nasilja na ulicama kada se dogodilo ovoga ljeta. Pozivam svakog Amerikanca dobre volje da smjesta osudi ovo nasilje protiv Kapitola ovog naroda.”

“Neka Knez mira okonča ovaj razdor i donese zacjeljenje i konstruktivnu kritiku umjesto vladavine rulje. I neka Bog blagoslovi Ameriku”, kazao je nadbiskup Cordileone.

Među ostalim biskupima događaj je komentirao i biskup Baltimorea William Lori.

“Žarko se molimo za mir i Božju zaštitu nad našom zemljom, našim zakonodavcima i svima onima kojima je nanesena šteta na ovaj grozni dan. Neka se miroljubivi Amerikanci dobre volje diljem SAD-a okupe kako bi osigurali mir, pomirenje i zacjeljenje našoj ranjenoj i slomljenoj naciji, koja ostaje i uvijek mora biti jedna pod Bogom”, rekao je Lori.