„Moja subraća biskupi i ja tugujemo zajedno s našom braćom Japancima za nevine živote koji su uništeni i za generacije koje su nastavile trpjeti posljedice po okoliš i zdravlje tih tragičnih napada“, stoji na početku poruke koju je u ime američkih biskupa potpisao nadbiskup Los Angelesa, mons. José H. Gomez, ujedno i predsjednik tamošnje biskupske konferencije. „Ovom prigodom pridružujemo naše glasove onom pape Franje te molimo naše nacionalne i međunarodne vođe da istraju u svojim naporima na ukidanju oružja za masovno uništenje koje prijeti postojanju ljudskog roda i našeg planeta“, poručili su američki biskupi prenosi portal Nedjelja.ba.

„Molimo našu Svetu Majku Mariju, Kraljicu mira, da moli za ljudsku obitelj i za svakoga od nas“, istaknuli su u svojoj poruci koja odiše nadom koja obvezuje da nove generacije umjesto nasilja i nepravde iz prošlosti budu graditelji mira. „Uvijek možemo tražiti put mira i alternative korištenju rata kao sredstva za rješavanje razlika među nacijama i narodima“, stoji između ostaloga u poruci.

Vrijedi spomenuti i kako je Komisija Pravda i mir Američke biskupske konferencije pripremila materijale za molitvu i druge aktivnosti kao pomoć vjernicima u organiziranju inicijativa za obilježavanje obljetnice pada atomskih bombi na dva japanska grada.

Apel američkih biskupa protiv upotrebe i posjedovanja nuklearnog oružja, kojega je izrekao i papa Franjo 24. studenoga 2019. tijekom posjeta Zemlji izlazećeg sunca, također je prihvatila i Japanska konferencija katoličkih biskupa koja ponovno pokreće inicijativu 10 dana molitve za mir od 6. i 15. kolovoza.

Ovogodišnja 75. obljetnica tragičnih događaja u Hirošimi i Nagasakiju zbog mjera zaštite od koronavirusa ograničila je broj sudionika na 880 osoba koji će sjediti na udaljenosti od dva metra jedna od druge, na travnjaku ispred spomenika žrtvama. Očekuje se da će osobno prisustvovati generalni tajnik UN-a António Guterres.