Uslijed prijetnji nasiljem koje bi se moglo dogoditi tijekom inauguracije izabranog američkog predsjednika Joea Bidena ove srijede, američki biskupi su pozvali na miran prijenos vlasti i pomirbu u zemlji, objavio je Vatican News.

Naime, nakon provale pristaša Donalda Trumpa u Kapitol, FBI je upozorio na “oružane prosvjede” koji ovaj tjedan prijete glavnim gradovima saveznih država te Washingtonu, uključujući pozive na “veliki ustanak”.

Zbog toga je predsjednik Vijeća za pravdu i ljudski razvoj Američke biskupske konferencije, nadbiskup Paul S. Coakley, upozorio da je “svatko tko razmišlja o daljnjem nasilju… zaslijepljen glasom koji ne dolazi od Boga”.

Prema nadbiskupovim riječima, nasilje koje se dogodilo 6. siječnja poticano “od strane nekih političara” u suprotnosti je s Božjom voljom.

“Molim vas, pogledajte u svoje srce. Pogledajte slike događaja od 6. siječnja. Pogledajte poruke koje su ih pratile na društvenim mrežama. Pogledajte simbole rasne mržnje u gomili. Ako podupirete to, ili ako razmišljate o daljnjem djelovanju idući tjedan, zapitajte se: Je li ono što namjeravam plod Duha Svetoga? Jesu li moje namjere usmjerene prema ljubavi za druge, uključujući one koje smatram neprijateljima? Jesu li odraz radosti? Hoće li voditi do mira? Predstavljaju li strpljivost, ljubaznost, nježnost i samokontrolu?”, napisao je nadbiskup Coakley u svojoj izjavi.

Pozivajući se na riječi svetog Pavla pozvao je sve da “ne slušaju one koji siju mržnju, srdžbu i podjele”, jer one “udaljuju od Boga”.

“Iako su nekada zamaskirana obmanom ili navodnom brigom za vas i druge, nemojte zamijeniti isprazna obećanja za ljubav i mir koji dolaze samo od Boga”, zaključuje se u izjavi.

Na mir je pozvao i predsjednik Američke biskupske konferencije, nadbiskup José H. Gomez. On je na dan sjećanja na ubijenog Martina Luthera Kinga kazao da se zemlja suočava s dubokim podjelama, te da se nalazi pred “istim izborima pred kojima su bili King i pokret za ljudska prava” prije više od 50 godina.