Katolička biskupija Belleville u saveznoj američkoj državi Illinois objavila je da planira prodati biskupsku rezidenciju te novac usmjeriti za pomoć trudnicama u potrebi.

Odlukom biskupa Michael McGoverna zdanje koje je više od sedam desetljeća bilo dom biskupa u Bellevillu u kolovozu će biti stavljeno na prodaju.

McGovern je objasnio kako je njegov potez bio potaknut odlukom Vrhovnog suda da obori presudu u slučaju Roe v. Wade, a osim za trudnice u potrebi sredstva od prodaje rezidencije bit će upotrebljena u još par vrijednih svrha.

U objavi na svojoj Facebook stranici biskup je kazao kako je mjesecima “molio nad ovom odlukom”, te da će odsad živjeti jednostavnije.

“Uživam u Bellevilleu i mislim da je važno da biskup nastavi živjeti u blizini katedrale. Planiram živjeti jednostavnije i, kao pastir, vjerujem da se prihod od prodaje kuće može bolje iskoristiti za pomoć trudnicama u potrebi, pomoć obiteljima koje traže katoličko obrazovanje i pružanje programa za našu mladež.”

58-godišnji biskup kojega je na službu prije dvije godine imenovao papa Franjo preselit će se u rektorat katedrale sv. Petra gdje će živjeti u jednoj od soba zajedno s drugim svećenicima.

Nakon što je Vrhovni sud u SAD-u donio povijesnu odluku skidanjem ustavne zaštite s pobačaja, biskup McGovern je objavio priopćenje u kojem je kazao da ta odluka daje “svježu nadu Amerikancima koji žele raditi na kulturi u kojoj je svako ljudsko biće na život dočekano s dobrodošlicom”.

“Budući da je zakon o pobačaju u Illinoisu i dalje među najekstremnijima u državi, svi naši građani moraju nastojati pomoći trudnicama da dočekaju svoju djecu, čak i u najtežim okolnostima”, dodao je biskup koji je ovim potezom pokazao da je spreman prvi stati iza svojih riječi.