Seksualna revolucija, popustljive bogoslovije i teološka konfuzija, te klerikalizam i samozadovoljstvo, glavni su uzročnici seksualnih zlostavljanja zbog kojih Crkva proživljava duboku krizu, smatra biskup Phoenixa Thomas Olmsted.

U svojoj kolumni pod naslovom „Što je pošlo po krivu u svećeničkoj formaciji?“ objavljenoj na portalu The Catholic Sun, biskup Olmsted iznio je svoja razmišljanja o aktualnoj krizi i skandalima koji pogađaju Crkvu posljednjih desetljeća, svjestan kako je „važno da se mi, Isusovi učenici, ispravno suočimo (s tom krizom), ostajući vjerni Gospodinu“, istovremeno svjesni kako je Crkvu ustanovio Isus Krist, te kako je vrata paklena ne mogu nadvladati.

„Povijest nam pokazuje kako je Crkva tijekom stoljeća nadvladala mnoge druge skandale. Ujedinjeni s Gospodinom, zaštićeni smo od oluja ovoga svijeta“, napisao je biskup, te potom progovorio o glavnim uzročnicima „velike oluje“ u kojoj se Crkva nalazi.

Prvi korijen krize leži su seksualnoj revoluciji koja je „promijenila odnos prema ljudskoj seksualnosti“, te obećala „slobodnu ljubav“, a na čije laži pastiri Crkve nisu primjereno i dovoljno jasno odgovorili.

„Prenaglašavanje seksualne ugode, reduciranje i svođenje osoba na njihove sklonosti, te pretvaranje ljudi u objekte za vlastito zadovoljstvo, doveli su do neviđenog broj rastava, nevjernosti, osamljenosti i zlostavljanja. Gorki plodovi takvih ponašanja okružuju i nas“, piše biskup, dodajući kako je jedan od tih plodova i liberalizacija pobačaja, koju vidimo i na primjeru New Yorka.

Sve do Ivana Pavla II., Crkva je na krizu odgovarala ili šutnjom ili moraliziranjem, smatra biskup, naglasivši kako je zahvaljujući svetom Papi i njegovoj Teologiji tijela konačno stigao primjeren odgovor i istinsko razumijevanje ljubavi.

„Pravi je blagoslov vidjeti kako se danas ozbiljno proučava njegova teologija, koja poziva na radosnu vijest više poziva na ljubav za koju smo od Boga stvoreni”, poručio je biskup Thomas Olmsted.

Govoreći o seksualnoj revoluciji, biskup se osvrnuo i na nerazumijevanje celibata, te podsjetio na nedavne riječi pape Franje koji je celibat nazvao „darom Crkvi“.

„U svijetu koji smatra da seksualno zadovoljstvo mora biti nesputano, čak i po cijenu života nevine, nerođene djece, postoji potreba za muškarcima i ženama koji svojim životima naviještaju krajnju ljubav i ispunjenost koji dolaze od Boga… Čistoća celibata, prihvaćena kao Božji dar… potreban je odgovor na lažnu ideju „slobodne ljubavi“, poručio je biskup Phoenixa.

Osim što nije znala primjereno odgovoriti na izazove seksualne revolucije, Crkva je, smatra biskup, zakazala i u formaciji svećenika, pretpostavljajući kako su „ljudske i duhovne kvalitete kandidata već prisutne i dovoljne”.

„Bila je to loša pretpostavka koja je zanemarila ljudske kreposti i njegov odnos s Isusom Kristom. Sve to rezultiralo je primanjem nekih neprikladnih kandidata za svećeništvo“, piše biskup, dodajući kako su se 70-ih i 80-ih godina mnoge bogoslovije udaljile od pravovjernog nauka Crkve o Svetom Pismu, teologiji općenito, a posebno seksualnoj etici.

„Muževna, zaručnička dimenzija prema kojoj je svećenik pozvan na ljubav kojom je Krist ljubio svoju Zaručnicu Crkvu, u potpunosti je zanemarena. Posljedično, na svećeništvo se nije gledalo kao na muževnu ljubav, već je uglavnom svedeno na određene ministerijalne funkcije… Nažalost, neke bogoslovije postale su mjesta na kojima su ne samo nedostajali muškarci s iskrenim Isusovim pozivom na svećeništvo, već i mjesta na kojima je procvala homoseksualna subkultura. Teško je zanijekati ovaj problem, imajući u vidu visok postotak seksualnih zlostavljanja koja su se dogodila između muškaraca i adolescenata“, napisao je mons. Olmsted.

Konačno, kao treći uzrok sablazni seksualnih zlostavljanja biskup Phoenixa vidi klerikalizam, na koji je više puta upozorio i papa Franjo.

„Svećenik je čovjek kao i svi drugi, grešnik kojega je Krist otkupio. Ipak, on je poslan služiti, a ne biti služen (usp. Mk 10). On ima sveti poziv biti čuvar i sluga sakramenata, posebno ispovijedi i euharistije, svetih otajstava neophodnih za naše spasenje. Postavljanjem svećenika na pijedestal ne samo da se ne prepoznaje njegov poziv na služenje, već neke može privući da pristupanje svećeništvu iz skrivenih motiva kao što je ‘lagodan život’. Ništa ne može biti udaljenije od Isusovih želja za njegove svećenike“, napisao je biskup, te podsjetio kako svećenički poziv dolazi po Isusovom pozivu i sudjelovanju u Njegovom poslanju tj. naviještanju Krista raspetoga i uskrsloga od mrtvih, što je prečesto bilo zanemareno.

Kriza poziva, pak, uzrokovana je krizom vjere koja je svedena na kulturološku razinu, a ne „duboko uvjerenje i osobni odnos s Isusom“.
„Neki će radije reći da su katolici zato što su Irci ili Meksikanci, nego zato što su osobno upoznali Isusa Krista, te ga ljube kao svojeg Spasitelja i Gospodina“, primijetio je biskup, te jedinim lijekom za aktualnu krizu proglasio još veću i snažniju vjeru i njezino svjedočenje, podsjetivši na riječi sv. Ivana Pavla II.: „Osjećam kako je nastupio čas da se upregnu sve crkvene snage u smjeru nove evangelizacije i misije ad gentes. Nitko od Kristovih vjernika, nijedna od crkvenih ustanova, ne može izmaknuti toj najvišoj dužnosti: naviještati Krista svim narodima svijeta“ (Redemptoris Missio, 3).

Na koncu svoje kolumne biskup Olmsted najavio je kako će u svojim narednim tekstovima progovoriti o propustima u svećeničkoj formaciji, te ohrabrio vjernike podsjetivši ih da u burnim vremenima „Isus obnavlja svoje Mistično Tijelo svojom svetošću“, na koju smo svi pozvani, te i nas, poput svojih apostola tijekom oluje, umiruje i poziva da imamo povjerenja u Njega.

Dok zahvaljujemo Bogu na svim našim pastirima koji poput biskupa Olmsteda hrabro i neustrašivo vrše svoju pastirsku zadaću u ovim izazovnim vremenima, ne zaboravimo moliti za njih i za čitavu Crkvu na čelu s papom Franjom!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net