Red svetoga Augustina će osmorici američkih državljana, koji su tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća bili zlostavljani od strane dvojice njihovih redovnika, isplatiti novčanu odštetu u iznosu od milijun dolara, donosi Catholic News Agency.

„Odlučili smo prihvatiti optužbe protiv naše provincije jer vjerujemo kako pravda mora biti u službi dostojanstva svake osobe i želimo promicati iscjeljenje. Istovremeno nastavljamo marljivo raditi kako bismo omogućili sigurnost i zaštitu svakom djetetu i odrasloj osobi“, stoji u priopćenju Augustinske provincije svetog Tome.

Među žrtvama su bila petorica muškaraca, koje je zlostavljao otac Robert Turnbull, te tri žene koje je zlostavljao otac John Gallagher. Sve žrtve su u vrijeme zlostavljanja bile stare između devet i 13 godina. Obojica redovnika su u međuvremenu preminula.

Jedna žena, koja je bila žrtva oca Gallaghera, godine 1992. je tadašnjem nadbiskupu Bostona Bernardu Lawu poslala pismo u kojem je opisala detalje zlostavljanja koje je pretrpjela. Kardinal Law je još 1984. godine imenovan nadbiskupom. Međutim, s dužnosti je odstupio nakon izvješća u kojem je otkriveno kako policiji ili javnosti nije prijavio navode o seksualnom zlostavljanju od strane Crkve te zlostavljače nije uklonio iz svećeničke službe.

Američka biskupska konferencija je 2002. godine objavila Povelju o zaštiti djece i mladih, poznatu i kao „Povelju iz Dallasa“, kojom je definirana procedura prilikom rješavanja slučajeva seksualnih zlostavljanja u Crkvi. U tom dokumentu je posebno naglašeno upravo poticanje sigurnog okruženja za djecu i druge ugrožene policajce.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net