Američka biskupska konferencija proslijedila je biskupima diljem SAD-a preporuke mjera za slavljenje svetih misa s pukom u vrijeme pandemije.

U memorandumu datiranom na 30. travnja, predsjednik Vijeća za bogoštovlje, nadbiskup Leonard Blair, sugerirao je prelatima da uzmu u obzir smjernice koje je pripremio Thomistic Institute iz Washingtona koje je odobrilo nekoliko liječnika.

Sukladno planu Trumpove administracije da se “otvaranje Amerike” provede u tri koraka, smjernice nude mogućnost da se u prvoj fazi slave mise s do 10 vjernika, u drugoj fazi s do 50 vjernika, te na koncu bez ograničenja broja vjernika.

Nadbiskup Blair je u memorandumu istaknuo kako će “određivanje lokalnih rješenja zahtijevati razboritu prosudbu, kao i poštivanje zdravorazumskih liturgijskih praksi te iznad svega poštivanje materije i forme sakramenata”.

Smjernice sugeriraju da se mise u prvoj fazi po potrebi slave češće, budući da je broj vjernika ograničen na 10.

Iako se od vjernika traži da na misama nose zaštitnu masku, savjetuje se da predslavitelj i ostali za oltarom tijekom misnog slavlja ne nose masku, nego da umjesto toga drže međusobni razmak od dva metra.

“Misa je uronjena u snažan sakramentalni i liturgijski simbolizam”, piše u tekstu. “Nošenje maske i rukavica bio bi štetan protuznak u ovom kontekstu, a ne traže ga ni higijenski zahtjevi, ako svećenik ostane na sigurnoj udaljenosti od puka.”

Što se tiče primanja pričesti, valja istaknuti kako su u preporukama izložene tri mogućnosti: 1) mise bez podjeljivanja pričesti, 2) podjeljivanje pričesti odmah nakon svete mise (preporučeni model zbog mogućnosti da svećenik nosi masku), 3) podjeljivanje pričesti za vrijeme mise.

Preporuke kazuju kako se pričest “ne smije podjeljivati u rukavicama niti se smije davati u ruke vjernika koji nosi rukavice”, navodeći da “rukavice nisu potrebne ako je svećenik obavio higijenu ruku”.

Po pitanju primanja pričesti na jezik, smjernice kažu kako je “s ovdje navedenim predostrožnostima, moguće podjeljivati pričest na jezik bez nerazumnog rizika”, uzimajući u obzir kako o ovome postoje različita mišljenja “unutar medicinske i zdravstvene zajednice”.

“Ako se pričest podjeljuje na jezik, moglo bi se razmisliti o korištenju dezinfekcijskog sredstva nakon svakog pričesnika koji se pričestio na jezik.”

U radnoj skupini koja je kreirala smjernice bila su uključena dva liječnika: Timothy Flanagan, infektolog s medicinske škole pri sveučilištu Brown, i Thomas McGovern, specijalist za mikrografsku kirurgiju u Indiani, te četiri dominikanca.

Iz Instituta poručuju kako su smjernice naknadno revidirane od strane četiriju liječnika i trojice svećenika.

Dokument Američke biskupske konferencije dodatno sadrži i smjernice Thomistic Institutea za sakrament ispovijedi te podjeljivanje bolesničkog pomazanja. Sve navedene smjernice mogu se naći ovdje.