Tako je u prostorima franjevačkog samostana koliko-toliko siguran krov nad glavom pronašlo mnoštvo civila, među kojima je i 50-tak djece.

– Kad bismo imali kameru vidjeli biste 50-tak djece kako igraju košarku. Unatoč pucnjavi, dirljivo je vidjeti radost ove mladeži, snagu za život i nadu u bolju budućnost. Moj samostan, Franjevački kolegij Svete Zemlje u Alepu, prihvatio je stotine ljudi. Vrlo često su to djeca koja se nemaju gdje igrati. Za njih skrbim s posebnom brigom. Za ljude! – rekao je u razgovoru za Radio Vatikan župni vikar fra Firas Lufti.

Hrabri franjevac osvrnuo se i na proteklih pet ratnih godina tijekom kojih je sa svojom subraćom učinio sve kako bi pružio pomoć svima koji su bili u potrebi. Oni dobrostojeći, kaže, pobjegli su već na početku rata, no sirotinja koja nije imala kamo, ostala je gradu.

– Danas u Alepu žive samo siromašni. Nastojimo im pomoći ne samo osiguravanjem hrane i vode, zbog čega smo u samostanu iskopali i bunar kako bi odgovorili na ovu potrebu. Pokušali smo osigurati i prihvatilišta, te duhovnu i psihološku pomoć. Narod Alepa ima veliku potrebu da ga se sasluša. U franjevcima, redovnicima i svećenicima pronalaze upravo toliko potrebno toplo očinsko i majčinsko prihvaćanje. Rekao bih kako nas Gospodin ne ostavlja samima ukoliko postoji utjeha i snaga za ići naprijed, jer Gospodin je tu i On, Gospodin nade, pomaže nam izdržati i nadati se uskrsnuću nakon ovog vremena muke i smrti – kaže fra Firas, prizivajući mir u napaćenoj Sirji:

– Dosta je bilo krvi! Dosta je bilo suza! Dosta je bilo briga!

Molimo za narod Sirije i za sve one koji imaju moć okončati ratna stradanja da im Gospodin probudi savjest!

Ukoliko želite poslati novčani prilog franjevcima i pomoći ugroženom stanovništvu, možete to učiniti uplatom na račun Kustodije Svete Zemlje OVDJE!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net