Afrički biskupi upozorili su na pokušaje infiltracije masona i drugih okultnih skupina u njihove mjesne Crkve i poručili svojim svećenicima da budu oprezni pred takvim nastojanjima, prenosi poljska stranica Vatican Newsa.

Kako piše stranica, u nekoliko posljednjih godina o tome problemu oglasilo se nekoliko biskupa.

Najaktualnije upozorenje jest ono Kamerunske biskupske konferencije. Konferencija je napisala kako trenutačno traje pritisak masonskih loža na Crkvu radi moguće infiltracije. Metoda se temelji na ponudama financiranja raznih aktivnosti Crkve preko kojeg se potom ostvaruje utjecaj.

Kamerunski biskupi upozorili su župnike i ostale nadležne da pripaze i zadrže distancu od osoba koje im predlažu financijsku pomoć.

„Masoni su sve više nazočni u Crkvi. Susrećemo ih sve više u župnim vijećima, pa čak i u tijelima biskupija i to na odgovornim funkcijama“, pišu biskupi.

Prije ovoga priopćenja o problemu masonerije progovorili su i biskupi Obale Bjelokosti, Benina i Konga.

U veljači 2017. kardinal Jean-Pierre Kutwa iz Obale Bjelokosti odbio je udijeliti katolički pogreb velikom majstoru masonske lože u toj državi. Nakon toga je Biskupska konferencija objavila priopćenje u kojem je pozvala vjernike suprotstaviti se masoneriji. Uslijedilo je i biskupsko pismo u kojem je pojašnjeno da članstvo u masonskim organizacijama predstavlja teški grijeh i da te osobe ne mogu pristupiti pričesti ili imati katolički pogreb.

Slična pisma morali su objaviti i biskupi Konga i Benina i to nakon situacija sličnih onoj u Obali Bjelokosti kada su morali uskratiti katolički pogreb deklariranim masonima.

O odnosu Katoličke Crkve prema masoneriji više pročitajte OVDJE.

OVDJE pročitajte razgovor s obraćenim masonom.

Goran Andrijanić | Bitno.net