Podsjetimo, nakon što je četiri kruga prije kraja utrke novozelandska olimpijka pala te padom uzrokovala i pad Amerikanke D’Agostino, američka je olimpijka umjesto da što prije nastavi utrku najprije pomogla svojoj suparnici da se pridigne. Nekoliko trenutaka kasnije, zbog bolova u nozi američka olimpijka sjela je na stazu, a u pomoć joj je pritekla Nikki Hamblin, stavivši utrku i plasman u finale u drugi plan. Njihov potez oduševio je svijet, a svoju reakciju komentirala je Amerikanka D’Agostino.

“Premda je moj potez u tom trenutku bio instinktivan, jedini način na koji ga mogu i jesam protumačila jest taj da je Bog pripravio moje srce na takvu reakciju. Čitavo vrijeme jasno mi je davao do znanja kako će moje iskustvo u Riju biti veće od utrkivanja, a kad se Nikki pridigla shvatila sam o čemu je riječ”, kazala je u svojoj izjavi američka olimpijka.

Iako su utrku završile kao posljednje, odlukom organizatora zbog fair-playa omogućen im je nastup u finalu. Nažalost, američka olimpijka zbog ozljede u njemu neće nastupiti, no kao sportašica odgojena u katoličkoj vjeri u svemu, pa i u ovoj teškoj situaciji, prepoznaje Božju volju. Naučila je to suočavajući se s različitim ozljedama koje su ju, kako kaže, naučile da se “osloni na Boga i njemu prepusti kontrolu te mu kroz sport da slavu”.

“U teoriji sam znala kako je povjerenje i predanje Bogu jedini način na koji se može zadobiti mir i radost, te zadovoljstvo koje on daje. No druga je stvar to iskusiti i naći se u situaciji kad vjera biva izložena”, kazala je D’Agostino u jednom od svojih prethodnih razgovora, pojasnivši kako je upravo kroz ozljede  napredovala u svojoj vjeri, ali i poniznosti.

“Počela sam prihvaćati Isusa i prepoznavati što to znači za moj život. Prihvaćajući da utrku neću završiti svojom snagom, počela sam osjećati mir. Upravo to prihvaćanje strahova pred Bogom donijelo mi je taj mir i htjela sam upoznati Boga koji će tako djelovati u mojem životu. Tada se u meni ponovno razbuktala jednostavna sportska radost”, prepričala ja D’Agostino.

Amerikanka je progovorila i o svojim početnim strahovima oko javnog svjedočenja vjere, te kako nikada nije željela drugima nabijati na nos ono što vjeruje.

“Čini mi se da ljudi misle kako ju želim prodati. To me plaši. Ne želim trgovati kršćanstvom. Nije riječ o tome. Božja istina stoji sama po sebi i ne treba ju prodavati. Ona je istinita u mojim mislima. Teško je izraziti svoju vjeru na nadahnjujuć, ohrabrujuć i nježan način, a to je način na koji ja to želim. To je način na koji sam ju primila”, rekla je D’Agostino.

Pogledajte video cijele situacije.

https://www.youtube.com/watch?v=iP_RE14SYRs

Miodrag Vojvodić | Bitno.net