Jeste li ikada poželjeli otputovati u prošlost? Možda će vas zanimati kako je izgledao Rim u vrijeme kada je car Konstantin kršćanstvu priznao ravnopravnu poziciju unutar rimskog društva? Možda biste htjeli doživjeti atmosferu “Vječnog grada” u vrijeme kada su kršćani napokon počeli izlaziti iz katakombi i javno ispovijedati svoju vjeru? To od sada možete učiniti na stranici Rome Reborn koja nudi virtualnu šetnju starim Rimom, donosi Rome Reports.

Ova virtualna tura je dio projekta nekoliko znanstvenika koji je nastajao punih 20 godina, a u koji je utrošeno više od tri milijuna dolara. Rome Reborn sada omogućava nezaboravan pogled na Rimski forum, baziliku Maksencija i Konstantina te sveobuhvatan let balonom iznad cijelog grada. Korisnici se tijekom leta mogu zaustaviti na nekoliko stajališta gdje im je ponuđeno objašnjenje različitih povijesnih činjenica.

„Kao arheolog sam svjestan kako se ne možemo vratiti u prošlost. Ne možemo stvarno otići u prošla vremena, ali možemo simulirati putovanje u prošlost. Projekt Rome Reborn sam započeo nošen idejom kako bih volio ljude vratiti u drevni Rim, odnosno u 320. godinu nakon Kristova rođenja“, objašnjava autor projekta Bernard Frischer. Do kraja ove godine autori projekta planiraju završiti virtualnu turu rimskog Koloseuma, Carskog foruma i Circusa maximusa.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net