Prije 11 godina Bostonska je nadbiskupija, opterećena brojnim pedofilskim skandalima, novčanim odštetama i gubitkom vjernika, odlučila zatvoriti oko 85 župa na svom području. U ponedjeljak 16. svibnja njihov plan bit će do kraja ispunjen nakon što je američki Vrhovni sud odbio svjedočenje župljana Župe sv. Franciske Cabrini, koji su 11 godina bdjeli nad crkvom i čuvali je od demoliranja, javlja Catholic Herald.

“Ovo je iznimno tužan dan za nas”, rekao je Jon Rogers, glasnogovornik neprofitne udruge “Prijatelji sv. Franciske Cabrini“, koji već 11 godina održavaju 24-satna bdjenja kako bi spasili svoju župnu crkvu. “Iskreno smatram da nam je nadbiskupija ukrala naš duhovni dom”, nadodao je glasnogovornik “Prijatelja” koji su cijeli slučaj proslijedili i Vatikanu.

Premda je lokalni sud, što su na kraju potvrdili i viši sudovi, odlučio u korist Bostonske nadbiskupije, koja kao vlasnik župne crkve i zemljišta na kojem je sagrađena ima ovlast deložirati župljane, lokalno stanovništvo pristalo je napustiti crkvu tek u slučaju da Vrhovni sud odbije saslušati njihov slučaj, što se na kraju i dogodilo.

Premda su “Prijatelji” morali popustiti nakon 4222 dana bdjenja i animiranja lokalne zajednice, ipak ne namjeravaju biti poslušni, već najavljuju daljnju borbu. Njihova iduća namjera je, kako kažu, osnovati nezavisnu katoličku Crkvu koja će biti “uključujuća” i “otvorena za sve”.

Čini se kako je sada njihova borba od štićenja župe prerasla u ideološku borbu protiv institucionalne Crkve, napose Bostonske nadbiskupije, što, unatoč njihovu razočaranju, baca novo svjetlo na cijeli događaj.

Župa sv. Franciske Cabrini jedna je od devet crkava predodređenih za rušenje u kojoj su se tijekom godina održavala bdjenja te je na kraju ostala sama u toj borbi. “Prijatelji sv. Franciske Cabrini” smatraju kako nema valjanog razloga za demoliranjem crkve osim vrijednosti njenog zemljišta koje se nalazi na “prvoklasnoj lokaciji uz more”.

Iz nadbiskupije poručuju kako su prosvjednici dobrodošli u bilo koju drugu župnu crkvu gdje mogu doživjeti “puninu života župe”. Vatikan je također presudio u korist nadbiskupije koja je pružila dokaze da je župa, s obzirom na broj ljudi i financije, neodrživa.

Prosvjednici pak ostaju ustrajni u svojim namjerama, naglašavajući kako imaju “dugu listu svećenika” koja “praktički čeka” da im se pridruži na ovom “novom putovanju”.

Tino Krvavica | Bitno.net