Zbor

Sveta je Stolica pozvala zbor iz opatije u Westminsteru da pjeva u bazilici svetoga Petra. Zbor će zajedno s papinskim glazbenim zborom ‘Cappella musicale Pontificia „Sistina“’ pjevati tijekom liturgijskih slavlja na blagdan svetih Petra i Pavla. Ovo je prvi put da će u pet stoljeća dugoj povijesti papinski zbor pjevati s nekim drugim zborom – istaknuto je u zajedničkom priopćenju.

Dva će zbora 28. lipnja zajedno pjevati Prvu večernju u bazilici svetoga Pavla izvan zidina, te tijekom svete mise koju će Sveti Otac na sam blagdan, 29. lipnja, predvoditi u bazilici svetoga Petra. Tijekom boravka u Italiji, anglikanski će zbor izvesti recital u rimskoj bazilici Svete Marije Velike, a u svetoj Mariji sopra Minerva pjevat će svečanu večernju molitvu. Posjetit će i benediktinsku opatiju u Montecassinu, gdje će zajedno sa samostanskom benediktinskom zajednicom pjevati svetu misu i večernju molitvu – stoji u priopćenju.

U okviru priprema Papinski će muzikalni zbor pohoditi London, a 6. će svibnja održati javni koncert u katedrali u Westmisnteru.
Govoreći o pozivu iz Vatikana velečasni John Hall izjavio je: Ovo je veličanstven poziv, plod nezaboravnog posjeta pape Benedikta XVI. opatiji u Westminsteru, tijekom kojeg je opatijski zbor obavio važnu ulogu u ekumenskom bogoslužju. Ohrabruje me želja Svetoga Oca da zahvati iz bogate anglikanske tradicije koja krasi svagdanje bogoslužje u opatiji Westminster. Vrlo je važno da kršćani različitih tradicija zajedno mole i da razmjenjuju darove – ustvrdio je velečasni Holl.

Nadbiskup Canterburija Rowan Williams ustvrdio je pak: Radostan sam što će opatijski zbor iz Westminstera sudjelovati u slavljima blagdana svetoga Petra u Rimu. Sveti je Petar zaštitnik opatije a zajedničko slavljenje njegova apostolskog svjedočanstva i primjera snažno je podsjećanje na poziv naših crkvi da danas budu vjerne apostolskoj punini evanđelja, kako bi, kako veli sveti Petar, u svemu slavili Boga po Isusu Kristu – izjavio je nadbiskup.

Katolički nadbiskup Westminstera Vincent Nichols rekao je: Ova je velikodušna ekumenska gesta Svete Stolice zaista dobro došla. Ona izražava uzajamno uvažavanje naših glazbenih i duhovnih tradicija. Jedva čekam da u vestmisnsterskoj katedrali ugostim papinski zbor, koji će 6. svibnja pri put pjevati u ovoj zemlji. Taj će koncert biti pravi povijesni događaj – rekao je nadbiskup Nichols.

Opatijski je zbor iz Westminstera poznat u cijelom svijetu. U njemu pjeva dvadeset mladih, koji pohađaju opatijsku glazbenu školu, te 12 odraslih profesionalnih pjevača. Zbor svakodnevno izvodi zborno pjevanje u opatiji kao i na prigodnim službenim – kraljevskim, državnim i nacionalnim proslavama – u opatiji. Osim obavljanja redovite zadaće u Westminsteru, zbor ima i bogat program koncerata i turneja, tako je posljednjih godina nastupio u Sjedinjenim Američkim Državama, na Dalekom Istoku, u Španjolskoj, Francuskoj Poljskoj i Rusiji. Zborom ravna orguljaš i maestro James O’Donnell.
Papinski glazbeni zbor zvan ‘Cappella musicale pontificia „Sistina“’, osobni je Papin zbor i uvijek nastupa kad želi Sveti Otac. U zboru pod ravnanjem maestra monsinjora Massima Palombelle pjeva 20 muškaraca i oko 35 dječaka od 8 do 13 godina. Opatiju u Westminsteru je 960. godine ustanovio sveti Dunstano, a benediktinci su uveli tradiciju svakodnevnog liturgijskog bogoslužja koje se i danas obavlja.(rv/bitno.net)