Uoči summita Rio+20 Sveta Stolica poručuje da čovjek ne smije biti podvrgnut tehnici ni postati njezin objekt.

Uoči summita Rio+20, UN-ovoj konferenciji o održivom razvoju na kojoj će se od 20. do 22. lipnja u Rio de Janeiru raspravljati o teškim posljedicama gospodarske krize, Sveta Stolica traži da se u središte postavi dostojanstvo čovjeka i naroda.

“Ne može se svesti na tehnički problem ono što se odnosi na dostojanstvo čovjeka i naroda”, ističe se u dokumentu Svete Stolice pred održavanje skupa. Rješenje problema održivog razvoja ne može se odijeliti od poimanja ljudskog bića. Stoga na prvo mjesto mora biti postavljen upravo čovjek, kojemu je povjereno upravljanje prirodom te ne smije biti podvrgnut tehnici ni postati njezin objekt.
Vatikanski dokument traži od međunarodne zajednice duboku analizu smisla ekonomije i njezine svrhe, poštovanje supsidijarnosti i obitelji, koja nije samo bitna stanica društva, već i posljednja obrambena linija totalitarizma, te poziva države da promiču ravnopravan opći trgovački sustav, poštuju preuzete obveze za pomoć i razvoj te pronađu nova financijska sredstva, kojima će se u središte gospodarstva postaviti ljudsko dostojanstvo, zajedničko dobro i očuvanje stvorenoga.

“Svijest o središnjosti ljudske osobe znači da postoji savezništvo između čovjeka i okoliša, koje bi moralo navesti države na razmišljanje o skoroj i srednjoročnoj budućnosti planeta, pobuđujući svijest odgovornosti za život svakog pojedinca, kao i o tehnologijama korisnim za poboljšavanje kvalitete”. Tim dokumentom Sveta Stolica želi otvoreno i jasno potvrditi primat ljudskog bića na tehnikom. Tehnika daje globalizaciji prebrzi ritam, ali istodobno činjenica da se tehnika razvija brže od svega ostaloga dovodi do taloženja pitanja zašto bivamo sustavno pregaženi hitnošću pronalaženju načina, jer nemamo vremena za zgrušavanje. Važno je uskladiti tehniku s jakom etičkom dimenzijom utemeljenoj na dostojanstvu ljudske osobe, ističe se u dokumentu Svete Stolice. (ika/bitno.net)