U priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice izdanom ovog petka najavljeno je pristupanje Svete Stolice Konvenciji o klimi i Pariškome sporazumu.

Navodi se kako je 6. lipnja stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima nadbiskup Gabriele Giordano Caccia predao generalnome tajniku Ujedinjenih naroda instrument kojim Sveta Stolica, uime i na račun Države Grada Vatikana, pristupa Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC). U najkraćem mogućem roku, s obzirom na pravne zahtjeve Pariškog sporazuma, Sveta Stolica će predati i instrument pristupanja tom sporazumu.

Sveta Stolica tim instrumentima, uz koje je priložila izjavu, namjerava pridonijeti i pružiti moralnu potporu naporima svih država da surađuju u skladu s njihovim zajedničkim, ali različitim odgovornostima i odgovarajućim sposobnostima, u učinkovitom i primjerenom odgovoru na izazove koje klimatske promjene postavljaju čovječanstvu i zajedničkom domu.

U izjavi se ističe da takvi izazovi nemaju samo okolišnu važnost, već i etičku, društvenu, ekonomsku i političku. „Oni utječu, prije svega, na život najsiromašnijih i najosjetljivijih”, navodi se u priopćenju, te se ponavlja predanost Crkve promicanju općeg dobra.

U priopćenju se potom ističe pitanje koje je papa Franjo postavio u svojoj enciklici Laudato si: „Kakav svijet želimo ostaviti onima koji dolaze poslije nas, djeci koja sada odrastaju?“ (Laudato si’, br. 160).

Sveta Stolica odgovara na to pitanje izražavajući svoju želju da Konvencija i Pariški sporazum pomognu u promicanju snažne konvergencije o hitnoj potrebi za promjenom smjera, odlučne odluke da se napusti „kultura odbacivanja“ koja prevladava u našem društva u zamjenu za „kulturu skrbi” za naš zajednički dom i njegove stanovnike, sada i u budućnosti.

Kako je rekao Papa u poruci za COP26 u listopadu prošle godine, čovječanstvo posjeduje sredstva za izvršavanje te promjene, što zahtijeva istinsko obraćenje, pojedinačno kao i zajedničko, i odlučnu volju da se krene tim putem. To će podrazumijevati prijelaz prema cjelovitijem i integrirajućem modelu razvoja, temeljenom na solidarnosti i odgovornosti.

Riječ je o dvjema ključnim vrijednostima koje moraju biti temelj provedbe Konvencije i Pariškog sporazuma, zaključuje se u priopćenju te se dodaje da će te vrijednosti i dalje usmjeravati napore Svete Stolice u tom procesu.