Svecenik_surfer

Surfajte po svim morima i propovijedajte evanđelje! Usuđujemo se parafrazirati poznate Isusove riječi, nakon što je francuski Sud Ouest objavio priču o Renéu-Sébastienu Fourniéu, katoličkom svećeniku kojega je biskup Bayonnea poslao naviještati evanđelje surferima grada Biarritza.

– Bio sam vrlo zabrinut – prisjeća se o. Fourniéu prvih satova surfanja, dodajući kako su surferi, vidjevši ga na plaži Atlantskog oceana u reverendi, bili zapanjeni.

999338_10151718783016047_2005496984_nNisu bili neprijateljski raspoloženi prema njemu, već pomalo ravnodušni, priznaje ovaj 39-godišnji profesor teologije i crkveni sudac. Ipak, stvari su se s vremenom mijenjale.

– Naši su razgovori vrlo brzo napredovali, jer riječ je o ljudima koji imaju duboko poštovanje prema prirodi i njezinim zakonima. Od prirode se dolazi do njezina Tvorca – kaže o. Fourniéu.

I doista, prijateljstvo surfera i njihova dušobrižnika rodilo je plodom. Mnogi od njih počeli su odlaziti na misu u katedralu, a neki su čak odlučili postati ministranti.

– To je dokaz uspjeha ovog apostolata. On je ostvaren u duhu nove evangelizacije kojoj naši biskupi daju veliku važnost – objašnjava o. Fourniéu, te priznaje kako je rimski odgoj na njega ostavio velik utjecaj. Naime, kamo god odlazi – odlazi u reverendi. Ona je za njega prepoznatljiv znak svećeničkog identiteta koji mu pomaže ostvariti iskrene razgovore s ljudima koji ne odlaze u crkvu.

Spomenimo kako je o. Fourniéu organizirao i molitveno bdjenje ispred Gradske vijećnice u Bayonneu, u znak neslaganja s nedavno proglašenim francuskim zakonom o istospolnom braku, a na kojemu su sudjelovali i ‘njegovi’ surferi.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]