Amerikanac Bruce McComb (54) bolovao je od teške bolesti bubrega. Bio je zbog nje već tri godine na dijalizi, morao je ići ranije u mirovinu. Već je prošao jednu transplataciju bubrega, darivatelj je bila njegova supruga. Činilo se kako mu je tijelo prihvatilo njezin bubreg, ali dogodila se sepsa i ispostavilo se da ga je odbacilo. Nije izgledalo dobro. I onda mu je, nakon mise na Cvjetnicu, prišao njegov župnik Jonathan Goertz i rekao:

„Htio bih vam pomoći. Ako je to moguće, donirao bih vam bubreg“.

McComb je kasnije novinarima ispričao kako je bio dirnut. „Dugujem život tom čovjeku“, rekao je.

The Catholic Virginian, glasilo američke biskupije Richmond u saveznoj državi Virginija, prenijelo je ovu priču iz župe Svetog Timoteja u gradu Tappahannocku. Kada je prišao svom župljanu, otac Goertz je već bio prijavljen u nacionalni registar donatora bubrega. Osjetio je želju pomoći.

“Uvijek me jako potrese kada susretnem nekoga u potrebi, fizičkoj, duhovnoj ili emocionalnoj, i uvijek se pitam mogu li biti osoba koja može odgovoriti na njihove potrebe“, rekao je otac Goertz.

To je bio poriv zbog kojega se upisao u registar. Prošao je preglede i ispostavilo se kako postoje dobri izgledi da će se brzo naći netko kome će njegov bubreg odgovarati. U međuvremenu, otkrio je kako njegov župljanin već 4 godine čeka odgovarajućeg darivatelja. Šestoro članova njegove obitelji već je prošlo testove radi mogućnosti doniranja, ali bez uspjeha. Kada mu je otac Goetz ponudio pomoć, McComb je već bio prilično očajan. A onda se ispostavilo da je njegov župnik savršeni donator. McComb je u tome vidio Božju providnost.

“Mislim da je intrigantno da smo se ja i on našli u tom malom gradu i ja sam, Božjom milošću, mogao od njega primiti i fizičku i duhovnu pomoć.

Otišli su u Baltimor i u tamošnjoj bolnici obavili transplataciju. Noć prije operacije otac Goetz došao je u McCombovu sobu i udijelio mu sakrament bolesničkog pomazanja. Molio se nad njim, polagao ruke na njega, zajedno s cijelom McCombovom obitelji koja je bila u sobi noć prije operacije.

„To je smirilo Brucea“, ispričala je njegova supruga Mimi.

Idući dan, operacija je protekla bez problema. To je bilo u lipnju i danas se McComb osjeća izvrsno. Dobro se osjeća i otac Johanatan jer je, kaže, napravio ono što je u skladu s njegovim pozivom.

„Svećenik se uvijek, čak i u vremenima prije Krista, definiralo kao one koji nude žrtvu. Najvažniji način na koji ja to radim jest kada stojim iza oltara i sudjelujem u euharistijskoj žrtvi. Ali, žrtvujem se i za druge. Moja donacija Brueceu je najočitiji način, ali sigurno nije jedini. Nismo svi pozvani donirati organe, ali jesmo da se žrtvujemo za druge na sve načine, pa i one teške“, rekao je Johanatan Goetz.

J.I. | Bitno.net

[facebook]Ako želite samo bitne informacije, kliknite like! [/facebook]