Jedan od današnjih velikih izazova za Crkvu jest pomoći vjernicima da razviju osjećaj osobne odgovornosti u poslanju Crkve – istaknuo je Papa u propovijedi. Povijest nam Crkve u ovom gradu i ovoj zemlji – dodao je Sveti Otac – govori o brojnim naraštajima zauzetih katolika koji su išli na periferije, i osnovali zajednice za bogoštovlje, odgoj, karitativni rad, i općenito za služenje društvu.

Ta se povijest, osim u brojnim svetištima, vidi i u nastojanjima svećenikâ, redovnikâ  i laikâ, koji su se predano, tijekom više od dva stoljeća, brinuli za duhovne potrebe siromahâ, doseljenikâ, bolesnikâ i zatvorenikâ. Ona se vidi i u stotinama školâ, u kojima su redovnici učili djecu čitati i pisati, voljeti Boga i bližnjega, te kao dobri građani pridonositi životu društva Sjedinjenih Država. Sve je to velika baština koju ste primili, i koju ste pozvani obogatiti i prenijeti drugima – istaknuo je Sveti Otac.

Uzevši primjer svete Katharine Drexel, jedne od velikih svetica koju je dala tamošnja Crkva, papa je Franjo podsjetio na susret te svetice s papom Leonom XIII., tijekom kojega je sveta Katharine željela upoznati papu s potrebama misija. Papa Leon XIII., koji je bio vrlo mudar, namjerno ju je upitao: „A ti? Što ćeš ti učiniti?“ Te su riječi promijenile Katharinein život, – objasnio je papa Franjo – jer su ju podsjetile da je svaki kršćanin, muškarac i žena, po krštenju primio poslanje. Svatko od nas ima na najbolji mogući način odgovoriti na Gospodinov poziv kako bi gradio njegovo Tijelo, Crkvu.

„A ti?“, riječi su upućene mladoj ženi velikih idealâ, koje su promijenile njezin život – ponovno je istaknuo Papa te kazao – Koliko mladih u našim župama i školama njeguje iste velike ideale, velikodušnost duha, i ljubav prema Kristu i Crkvi! Dajemo li im prostora, i pomažemo li im ostvariti njihovu zadaću? – upitao je. Nalazimo li načina kako bismo njihov zanos i njihove darove podijelili u našim zajednicama, ponajviše u milosrdnim djelima i u pozornosti prema drugima? Dijelimo li s njima svoju radost i zanos u služenju Gospodinu? – upitao je Papa te istaknuo – Jedan od velikih izazova za Crkvu, u ovom trenutku, jest učiniti da se kod svih vjernika razvije osjećaj osobne odgovornosti u poslanju Crkve.

„A ti?“ Znakovito je da je papa te riječi upravio jednoj laikinji – još je jedan vidik koji je istaknuo papa Franjo te primijetio – Znamo da budućnost Crkve, u društvu koje se brzo mijenja, već sada zahtijeva aktivnije sudjelovanje laikâ. Stoga je naš izazov danas – prema Papinim riječima – na čvrstim temeljima izgraditi i pomoći da se razvije osjećaj za suradnju i zajedničku odgovornost u planiranju budućnosti župâ i ustanovâ. To na poseban način znači cijeniti neizmjerni prinos koji su žene, laikinje i redovnice, dale i koji nastavljaju davati u životu naših zajednica – rekao je papa Franjo te potaknuo nazočne da obnove radost prvoga susreta s Isusom, i da iz nje crpe obnovljenu vjernost i snagu.

Osvrnuvši se na kraju na Svjetski susret obitelji, Sveti je Otac pozvao svećenike, redovnike i redovnice da razmišljaju o svojemu služenju obiteljima, zaručnicima koji se pripremaju za brak, kao i svoj mladeži. Molim vas da usrdno molite za obitelji, kao i za odluke sljedeće sinode o obitelji – kazao je papa Franjo te zazvao na Crkvu u Americi zagovor Marije, Presvete Majke.

Radio Vatikan|Bitno.net