Subotica

U subotu 12. svibnja u drevnoj župi Bač održan je Dan mladih Subotičke biskupije. Susret je počeo prije podne okupljanjem u župnoj crkvi svetoga Pavla i predstavljanjem župa nakon čega je slijedilo predavanje vlč. Dragana Muharema. Tema je bila Papina poruka za ovogodišnji Svjetski dan mladih naslovljena citatom iz Pavlove poslanice Filipljanima: „Radujte se u Gospodinu uvijek“ (Fil. 4,4). Predavač je u vrlo živom i dinamičnom stilu mladima, kojih je bilo oko tri stotine, tumačio i govorio rabeći slike iz svakidašnjeg života. Na početku je istaknuo da riječ sreća ima korijen u glagolu susresti te da iz susreta čovjeka sa svojim Stvoriteljem proizlazi potpuna radost. A riječ pak radost nastaje iz riječi raditi. Tumačeći ova dva temeljna pojma na vrlo shvatljiv način vlč. Dragan je objasnio da čovjek svoju trajnu sreću i istinsku radost ima samo ako se temelji u Gospodinu. Današnji je svijet pun raznih izazova, opasnosti i ponuda te stoga na krivi način predstavlja trajne vrednote u zatamnjenom svijetlu. Zato je zadatak mladoga kršćanina pokušati živjeti u blizini Onoga koji je svjetlost svijeta. Tako čineći otvara se mogućnost ostvariti Pavlov poziv na radost.

Nakon predavanja uslijedio je rad u grupama. S krizmanicima je tradicionalno vodio program mons. Stjepan Beretić koji u je svom znalačkom stilu približio kršćanske vrednote mladoga katolika. Poslije okrjepe i sportskoga dijela na staroj bačkoj tvrđavi održan je u kino dvorani plenum i kulturni dio susreta. Kroz čitav ovaj dio u pozadini je bila prisutna i himna iz Siska sa SHKM od vikenda prije. U okviru plenuma predstavljen je plod rada u grupama u različitim kreativnim izvedbama: pjevanje, gluma i ples. U ovoj točki, kao i na misi sudjelovali su udruženi VIS-ovi: Ritam vjere, Markovi lavovi, Apostoli Radio Marije te mladi iz župe Isusova uskrsnuća.

Ispovijed i sveta misa bili su na završetku susreta. Euharistijom je predsjedao subotički biskup mons. dr. Ivan Penzeš. U homiliji je jasno istaknuo da kršćanin mora biti čovjek vjere i povjerenja u Boga. Svaka osoba je pozvana odgovoriti na izbor koji se pred nju stavlja. Ovo je lakše izvršiti ako je naša vjera povezana s iskustvom razuma.

Susret u Baču organizirali su, osim domaćina vlč. Josipa Štefkovića i animatori iz Ureda za pastoral mladih. Vrijednost ovoga susreta je osobito u tome što su idejni nosioci projekta sami sudionici susreta tj. mladi. (rv/bitno.net)