Dr. Leandro Rodríguez Lastra, argentinski ginekolog o kojem smo nedavno pisali, proglašen je krivim zbog sprječavanja pobačaja nakon što je odlučio spasiti život nerođenom djetetu čija je majka popila tabletu za pobačaj.

Nakon trodnevnog saslušavanja, sudac Álvaro Meynet ustvrdio je da je Rodríguez kriv zbog neizvršavanja svoje javne dužnosti.

U narednim danima sud će izreći kaznu osuđenom liječniku, a ona bi mogla biti u rasponu od suspenzije izvršavanja liječničke dužnosti do dvogodišnje zatvorske kazne.

Podsjetimo, prije dvije godine Rodríguez je odbio prekinuti trudnoću 19-godišnjoj djevojci koja je bila u 23. tjednu trudnoće. Umjesto toga, stabilizirao je pacijenticu koja je prethodno popila tabletu za pobačaj, te je u 35. tjednu trudnoće izvršen porod.

U svojoj presudi sudac Meynet je naveo kako je liječnik izveo „manevar odgađanja“ kako bi iskoristio ženu u ranjivom stanju.

Izjavio je i kako Rodríguez nije registriran kao osoba koja koristi priziv savjesti, te da je imao obvezu izvršiti pobačaj, budući da je trudnica tvrdila da je do trudnoće došlo silovanjem.

Nakon izricanja presude, Rodríguez je najavio da će se žaliti na odluku te da će nastaviti borbu kako bi pravda pobijedila.

Tijekom suđenja, tisuće ljudi i mnoge pro-life institucije u zemlji dale su potporu liječniku putem društvenih mreža, peticija, te bdjenja ispred suda.

Ivo Džeba | Bitno.net