Francuska

U Francuskoj su se prošlog vikenda održavali burni prosvjedi protiv legalizacije istospolnih brakova i dozvole posvajanja djece istospolnim parovima. Prosvjede je organizirala udruga Civitatis, a poduprli su ih vođe svih glavnih vjerskih zajednica u zemlji.

U državnoj prijestolnici Parizu broj prosvjednika procjenjuje se na oko 200 000, uz još desetke tisuća prosvjednika diljem zemlje. Pariški prosvjed ostat će zapamćen i po ultraradikalnoj feminističkoj grupi Femen koja je doputovala iz Ukrajine kako bi pokazala svoje protivljenje prosvjedima. Članice grupe svoje su nezadovoljstvo pokazale dolazeći na prosvjed odjevene kao časne sestre u toplessu i bacajući bijeli prašak na prosvjednike.

Ostali gradovi također bilježe dobar odaziv. U Lyonu je bilo oko 30 000 zagovornika tradicionalnog braka koji su izišli na ulice pokazati svoj otpor. Četrdeset je osoba uhićeno jer su željele nasilno spriječiti prosvjed. U Toulouseu su se također homoseksualni aktivisti pokušali sukobiti s prosvjednicima pa je policija bila primorana upotrijebiti suzavac kao zaštitnu mjeru. Le Parisien prenosi da se na demonstracijama u Marseilleu okupilo oko 6000-8000 prosvjednika. Prosvjed u Marseilleu također nije prošao bez suzavca. Između ostalog, homoseksualni aktivisti provocirali su okupljene zagovornike tradicionalnog braka transparentom na kojem je pisalo “Vaš model društva je mrtav, dobrodošli u Sodomu i Gomoru!”

Vođe prosvjeda uputili su apel francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu da ozbiljno razmotri utjecaj legalizacije gay braka na stup društva, obitelj. Holland i njegova Socijalistička partija stavili su kao jedno od glavnih predizbornih obećanja legalizaciju istospolnog braka. Plan je bio da se to ostvari do sredine 2013. Predizborna obećanja odnosila su se i na dozvolu umjetne oplodnje lezbijskim parovima te mogućnost posvajanja djece. Francuski biskupi na čelu s kardinalom Andreom Vingt-Troisom, pariškim nadbiskupom, predvodili su borbu protiv predloženih mjera.

“Braneći pravo djece da grade svoju osobnost s obzirom na muškaraca i ženu koji su im dali život, ne zagovaramo određenu poziciju već promičemo ono što se kroz stoljeća pokazalo u praksi kao najbolje i što naposljetku i moderni stručnjaci mogu potvrditi!” – naglasio je kardinal.

Prosvjede je podržao i papa Benedikt XVI. koji je pozvao francuske biskupe u posjet Vatikanu kako bi se zajednički suprotstavili predloženom zakonu.

„Glas Crkve mora biti neumoran i odlučan!” – rekao je Papa .

 J.J. | Bitno.net