Sirija

Svakoga dana stotine milijuna kršćana doživljava progone i diskriminaciju. Svake tri minute zbog svoje vjere umre jedan kršćanin – u godini je to 170.000 osoba. Izjavio je to 9. rujna Elmar Kuhn, generalni tajnik “Christian Solidarity International” (CSI) Austrije, u razgovoru u biskupiji St. Pölten, koji prenosi “Kathpress”. Reagiranje u Europi u odnosu na stalne prijetnje podijeljeno je. Neki religiju tretiraju kao nešto “opsceno”, dok je tijekom posljednjih nekoliko godina bilo i pozitivnih pomaka. “Na primjer, broj sudionika na tradicionalnome CSI tihom maršu u Beču popeo se na oko 2.000 ljudi”, rekao Kuhn.

Na političkoj razini generalni tajnik ove organizacije za zaštitu ljudskih prava osobito je istaknuo zauzetost njemačke Vlade glede tih pitanja, dok se u Austriji protiv progona kršćana posebno ističe vicekancelar Michael Spindelegger.

Kuhn je naveo da se u oko 50 država kršćane progoni svakodnevno. Sjeverna Koreja vodeća je na “popisu svjetskih progonitelja” kršćana. “Tko tamo samo posjeduje Bibliju, već je državni neprijatelj”, objašnjava Kuhn, ističući da se zbog toga zatvaraju cijele obitelji i šalju na prisilni rad. No, i u Saudijskoj Arabiji, Nigeriji i na Maldivima kršćani su svakodnevno progonjeni.
Opravdan je strah da bi se i u drugim zemljama mogla ograničiti sloboda ispovijedanja vjere. “Diskriminacija nije ujedno i progon. Ali povijest nam pokazuje da oni koji su diskriminirani, jednog dana bivaju i progonjeni”. British Airways svojim je zaposlenicima zabranio nositi križeve dok se znamenja drugih religija smiju nositi, samo kao primjer naveo je Kuhn nedavni slučaj diskriminacije kršćana. (ika/bitno.net)