Poznati televizijski voditelj Aleksandar Stanković izjavio je kako smatra da je abortus neprihvatljiv, “neka vrsta ubojstva” i kako za njega “pravo na život nerođenog bića dolazi prije prava žene na izbor”.

Stanković je ovaj stav iznio u radijskoj emisiji ‘K’o žena’ u kojoj tri feministice ispituju svoje goste o pitanjima povezanim s feminističkom problematikom. Stanković je na ta pitanja uglavnom odgovarao predvidljivo, u skladu sa svojim liberalnim imidžom, pa je tako rekao kako ‘prostituciju treba legalizirati’, te kako “Crkva podčinjava žene” i kako “ne može shvatiti zašto vjernice to trpe”.

Zanimljivo je postalo kada je razgovor došao na temu abortusa.

“Ja sam generalno protiv pobačaja i da malo zaoštrim stvar – smatram da je pobačaj neka vrsta ubojstva”, rekao je Stanković u mikrofon feminističkim voditeljicama.

Upitan smatra li da pobačaj treba zabraniti, Stanković je odgovorio potvrdno.

“Ovako ćemo postaviti stvari – mislim da je pravo na život tog nerođenog bića jače od prava žene da odlučuje o svom tijelu”, rekao je i ipak dodao kako zabranu abortusa ne bi primjenjivao u svim slučajevima – primjerice u slučaju začeća silovanjem.

“Moj generalni stav, idealistički, jest da je pobačaj – zlo”, rekao je voditelj i nastavio braniti stav nakon što su ga voditeljice obasule pitanjima.

“Gledajte, ja sam deset godina razmišljao o tome, imao sam razgovore s prijateljicama koje su radile abortus. Ako me pitate za stajalište, onda je ono takvo kakvo sam iznio”, rekao je i dodao kako se tu “mora složiti s ‘popovima'”.

Kako bi ‘utješili’ Stankovića, dodat ćemo da on sa svojim stavom nije samo u društvu svećenika i vjernika, nego i ateista koji su poput njega o takvom stavu o abortusu došli ne iz vjerničke nego iz isključivo etičke perspektive. Među njima je i čuveni pokojni talijanski redatelj Pier Paolo Pasolini, inače homoseksualac i komunist, koji je izjavio da je legalizacija abortusa “moralni zločin i znak početka vladanja fašističkog konzumerističkog društva nad slobodom pojedinca”. Ili talijanski filozof  Norberto Bobbio koji je 1981. na referendumu glasovao protiv legalizacije abortusa, kada je izjavio:

“Htio bih pitati zašto nekoga čudi da ateistički humanist smatra kako je zapovijed ‘ne ubij’ nešto apsolutno, kategorički imperativ. Nejasno mi je zašto ateisti žele vjernicima prepustiti tu čast borbe za stajalište da nije dopušteno ubijati.”

Ili poznati glumac Jack Nicholson, koji je zlo abortusa shvatio iz vlastita primjera. Naime, njegova majka bila je tinejdžerka kada je zatrudnjela, ali nije popustila pritiscima okoline da napravi abortus, zahvaljujući čemu je on živ.

“Protiv  sam abortusa, sve drugo bilo bi licemjerno”, rekao je Nicholson, ne obazirući se na činjenicu da je njegovo stajalište nepopularno u liberalnom Hollywoodu.

I Aleksandar Stanković nema problem jasno reći svoje stajalište iako je on ipak dio lijevo-liberalnog establishmenta u kojem su takvi stavovi proglašavani ‘zatucanim’. Radio je to i prije, a sada je u ovoj radijskoj emisiji to ponovio. Na toj hrabrosti – svaka čast.

Goran Andrijanić | Bitno.net