Savita

Prijedlog za legalizaciju pobačaja u Irskoj odbačen je nakon što su aktivisti za pravo pobačaja pokušali iskoristiti tragičnu smrt 31-godišnje Savite Halappanavar kako bi legalizirali pobačaj u toj zemlji. Podsjetimo, Indijka Savita preminula je od trovanja krvi 28. listopada u 17. tjednu trudnoće. Liječnici su odbili napraviti pobačaj sve dok srce djeteta nije prestalo kucati. Dijete je zatim kirurški odstranjeno iz njezina tijela, ali to je nije uspjelo spasiti, jer joj se stanje pogoršalo.

Medijska buka zbog smrti Indijke u bolnici Galway potaknula je i veći pritisak na Vladu za hitnu legalizaciju pobačaja. Lijeva stranka Irskog parlamenta, Sinn Fein, ustala je s prijedlogom koji je tražio da se odmah uvedu promjene zakona o pobačaju i zahtijevala je od ostalih članova parlamenta da razmisle o potpunoj legalizaciji pobačaja. Prijedlog je odbačen s 90 glasova protiv i 50 za. Oko 20 članova Europskog parlamenta protestiralo je tražeći od irske vlade da legalizira pobačaj, a irski premijer Enda Kenny dobio je pismo koje su potpisala 53 zastupnika Europskog parlamenta u kojem se traži poduzimanje hitnih mjera u pogledu legalizacije pobačaja.

Važno je naglasiti da je u Irskoj pobačaj zabranjen osim u slučajevima kada je nastavkom trudnoće ugrožen život majke. Međutim pitanje pobačaja do kraja nije razrađeno jer još uvijek ne postoje jasni kriteriji kada je spomenuta procedura legalna.

Vrhunski indijski stručnjaci s područja ginekologije suglasni su da irski liječnici nisu pogriješili ne dopustivši pobačaj. Predsjednica Indijske federacije za ginekologiju i porodništvo Hema Divakar osvrnula se na slučaj: „U slučajevima sepse, infekcije krvi, zahvaćanje u još živo dijete uzrokovalo bi veće komplikacije i, po mom mišljenju, dva dana raniju smrt majke. Čak i u slučaju da zakon dozvoljava namjerni prekid trudnoće,  to nikako ne znači da bi smrt pacijentice bila spriječena. Uzrok Savitine smrti je, po trenutnim saznanjima, teška infekcija sepsom s proširenom intravaskularnom koagulacijom, po život opasni poremećaj krvi koji dovodi do ozbiljnih oštećenja unutarnjih organa i gubitka majčine krvi. Takav se proces ne može spriječiti uklanjanjem djeteta“, ustvrdila je dr. Divakar.

Slučaj Savite Halappanavar uzburkao je irsku javnost. Trenutno je u toku interna istraga o ovom slučaju, a irski premijer Enda Kenny izjavio je kako postoji mogućnost da se otvori i parlamentarna istraga.

Bitno.net