Ovakav razvoj događaja najavio je srpski patrijarh Porfirije, koji je u utorak 24. svibnja u skopskom hramu predvodio božansku liturgiju s arhiepiskopom Stefanom, piše Orthodox Times.

„Najprije zbog vaših molitava, braćo i sestre, i onih u Beogradu i ovih ovdje, i vaše ljubavi i molitava svih svetih, uspostavili smo jedinstvo, a sada, braćo i sestre, došavši ovdje donosimo vam još jednu radost. Sveti Arhijerejski Sabor je jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije i blagoslivlja, odobrava, prihvaća i priznaje autokefalnost. Istovremeno, Sveti Sabor naše Crkve zadužio je Sinodu i patrijarha da zajedno i u suradnji s arhiepiskopom Stefanom i njegovim Sinodom razradi sve tehničko-organizacijske detalje i potom će uslijediti svečano proglašenje službenim odgovarajućim činom o čemu će biti obaviještene sve mjesne Pravoslavne Crkve po svom kanonskom redu i poretku i pozvane da i one prihvate autokefalni status Makedonske pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije”, rekao je u svom obraćanju patrijarh Porfirije, prenosi službena stranica Srpske pravoslavne Crkve.

Sa svoje strane, arhiepiskop Stefan je istaknuo: „Neka Bog dopusti da ovaj čin ljubavi bude vječan.“ On je zahvalio Srpskoj pravoslavnoj Crkvi i rekao da je ovo veliki trenutak koji Crkva njegove zemlje čeka 55 godina.

Valja napomenuti da je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski uputio pismo ekumenskom patrijarhu Bartolomeju u kojem mu je zahvalio na odluci Ekumenskog patrijarhata da obnovi kanoničnost Pravoslavne Crkve svoje zemlje.

Predsjednik Sjeverne Makedonije je u ovom pismu izrazio nadu i očekivanje da će se u bliskoj budućnosti konačno riješiti administrativni status Crkve njegove zemlje kroz dodjelu autokefalnog Tomosa od strane Ekumenskog patrijarhata, ističući da je dovršetak autokefalnosti „vrhunski nacionalni interes“, prenosi Orthodox Times.

Sveti sinod Carigradskog patrijarhata 9. svibnja prihvatio je apel Pravoslavne Crkve Sjeverne Makedonije te je odlučio obnoviti kanoničnost ove Crkve, priznavši je kao “Ohridsku arhiepiskopiju”, izuzevši izraz “makedonska” i bilo koju drugu izvedenicu riječi “Makedonija” za njezino ime.

Srpska pravoslavna Crkva je 16. svibnja također prihvatila povratak kanoničnosti i euharistijskog zajedništva Crkve Sjeverne Makedonije, koja se više ne smatra raskolničkom.

Pravoslavna se Crkva u ovoj zemlji 1967. godine odvojila od Srpskog patrijarhata te je proglasila svoju autokefalnost kao „Makedonska pravoslavna Crkva“, koju potom nije priznavala nijedna službena pravoslavna Crkva u svijetu.

Više događaja oko zahtijeva Crkve Sjeverne Makedonije za stjecanje autokefalnosti moglo bi se dogoditi 5. lipnja, na dan Pedesetnice, kada se očekuje da će ohridski arhiepiskop Stefan posjetiti Fanar i susresti se s ekumenskim patrijarhom Bartolomejem, prenosi Orthodox Times.