Sveti-Arhijerejski-Sabor

U izjavi glasnogovornika SPC-a, bačkog episkopa Irineja, stoji kako čitav civilizirani svijet osuđuje gnjusno nedjelo terorista koji su u Parizu na radnom mjestu ubili dvanaest ljudi, a osudi i izrazu sućuti pridružuje se i pravoslavni srpski narod.

Međutim, piše episkop Irinej, „u isto vrijeme zapažamo da su neki naši elektronski i tiskani mediji prenijeli karikaturalne prikaze islamskog proroka Muhameda, ne vodeći računa o tome da na taj način najgrublje vrijeđaju vjerske osjećaje i uvjerenja naših sugrađana islamske vjere i da – nehotice ili iz elementarnog neznanja, što ih ne oslobađa odgovornosti – potiču netrpeljivost, pa i otvoreno neprijateljstvo prema pripadnicima muslimanske vjere, odnosno Islamske zajednice“.

Prema riječima bačkog episkopa „ruganje povijesnim ličnostima koje su formirale vjerski identitet stotina milijuna naših suvremenika nalazi se izvan granicâ zakonom zajamčenog slobodnog izražavanja i apsolutno je nedopustivo“.

Episkop Irinej stoga je u ime SPC-a pozvao sve zaposlenike medija da prestanu s „duhovnim nasiljem i poštuju vjerske osjećaje svih građana“, istovremeno izrazivši solidarnost s „braćom muslimanima“ naglasivši kako pravoslavni vjernici „ni na koji način ne odobravaju takvo shvaćanje slobode stvaralaštva i prirode sekularnog društva“.

Na kraju, episkop Irinej podsjetio je na Isusove riječi s križa, te riječi prvomučenika Stjepana: Oče, oprosti im jer ne znaju što čine! One su jedini i pravi odgovor na provokacije koje su vrlo često usmjerene i prema kršćanima.

„Slava na visini Bogu i na zemlji mir ljudima dobre volje!“ zaključio je glasnogovornik SPC-a episkop Irinej.

Miodrag Vojvodić/Bitno.net