sister-cristina-scuccia

Njezino pjevanje oduševilo je gledatelje diljem svijeta, a video s njezinim nastupom koji možete vidjeti ovdje postao je pravi hit. Ipak, uz njezin veličanstveni glas još više oduševljava i nadahnjuje njezina životna priča. Ne tako davno, ova mlada Sicilijanka odbijala je prekrižiti se prije jela, govoreći „zašto bih izgovarala molitvu ako ju ne osjećam“. Njezin je san bio postati pjevačicom.

– Moj glavni cilj bio je ostvariti uspjeh – kaže s. Cristina. A pokušavala ga je ostvariti na sve moguće načine. Prijavljivala se na razne zabavne emisije za mlade talente, prešućujući roditeljima i starijem bratu audicije na koje je odlazila.

– Nakon krizme udaljila sam se od Crkve i bila sam ljuta na Gospodina. Zanimali su me samo satovi pjevanja i Zabavna akademija u Cataniji. Sebe sam vidjela na trgovima i vjenčanjima sa svojim bendom – dodaje s. Cristina.

A onda, početkom 2007. godine započinju promjene. Završivši računovodstvo, zaposlila se u pozivnom centru, istovremeno studirajući na Sveučilištu. Čak se i zaručila, no i dalje nije pronalazila ono što je tražila.

– Neprestano sam tražila odgovore, gledajući kako ništa ne ide onako kako bi trebalo. Jednoga je dana moja majka slušala obraćeničko svjedočanstvo glumice Claudije Koll, koja je upravo tražila glavnu glumicu za mjuzikl o utemeljiteljici uršulinki Svete Obitelji. Bila je to mogućnost iskazati se u plesu i pjevanju. Međutim, lik sestre Rose koju sam glumila i dar njezina života nije mi davao mira – svjedoči s. Cristina.

S početkom priprema za mjuzikl koje su se održavale u Rimu, pokraj generalne kuće sestara uršulinki, započelo je i vrijeme dubokog razmišljanja. „Moraš izbaciti tu Etnu iz sebe“, govorio joj je profesor pjevanja Franco Simone, ni ne sluteći kako je upravo tom slikom najbolje izrazio ono što se događalo u njezinoj nutrini.

– Bila sam blokirana. Nisam mogla odlučiti i borila sam se u sebi: nastaviti s Akademijom ili postati časnom? Nakon četiri mjeseca izrekla sam svoj „Evo me!“, poput Samuela. Prijatelji su bili zbunjeni: “Odbacuješ dar koji imaš! Zašto bi ušla u samostan kad imaš sve mogućnosti za uspjeh?“ – prisjeća se talijanska uršulinka.

Nikakva nagovaranja nisu je mogla zaustaviti i „Etna je eksplodirala“. Sa dvadeset godina ušla je u postulaturu u Rimu, a u srpnju 2010. godine započela godinu kušnje i služenja djeci i mladima na ulicama Sao Paola.

– Glazba mi je pomogla u ostvariti kontakt s njima, a u pjevanju sam prepoznala svoj način slavljenja Gospodina, potrebu svoje duše i sredstvo kojim mogu doprijeti do srdaca – kaže s. Cristina.

Danas, sestra Cristina živi i djeluje u Milanu, te zajedno s još tri sestre radi u studentskom domu i osnovnoj školi. U župi sv. Leona Velikog animira nedjeljnu svetu misu, a djeluje i kao katehistica. Na pitanje što za nju predstavlja vjera, raspjevana sestra kaže:

– To je poput tunela. Nakon ulaska sve se čini mračnim, zbunjujućim. Ali na kraju čeka te predivno svjetlo, živa prisutnost koja te grli… Dovoljno je otvoriti se kako bi primili taj dar i ne dopustiti da ga buka uguši. Odgovoriti na Isusov poziv znači pravo oslobođenje: On ne vara!

Nakon nastupa na talent showu Voice of Italy, uslijedili su mnogi komentari, a jedan od njih je i onaj kardinala Gianfranca Ravasija, predsjednika Papinskog vijeća za kulturu, koji je u četvrtak na twitter profilu pohvalio sestrin nastup podsjetivši na riječi Svetog pisma: “Jedni druge poslužujte – svatko po primljenom daru – kao dobri upravitelji različitih Božjih milosti!” (1Pt 4, 10).

Spomenimo kako se na Twitteru oglasila i poznata “raspjevana časna” iz filma Redovnice nastupaju, Whoopi Goldberg, koja je također s oduševljenjem komentirala nastup sestre Cristine.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net