iran-nuclear

Osvrnuvši se na postignuti dogovor o iranskom nuklearnom programu u razgovoru za našu radiopostaju nadbiskup Silvano Maria Tomasi, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, rekao je da strpljivost, uporaba razuma te dobra volja oko postizanja političkih i djelotvornih kompromisa u teškoćama koje gledamo u raznim dijelovima svijeta, a iz čega neprestano izbija nasilje, mogu zaista oživjeti nadu da se i za najteže situacije može naći rješenje – ustvrdio je nadbiskup Tomasi.

Na primjedbu da sporazum potvrđuje kako je dijalog uvijek moguć, rekao je kako mu se činjenica, da su članovi Vijeća sigurnosti i Iran potpisali sporazum, koji na neki način usklađuje interese obiju strana, čini velikim iskorakom. U prvom redu jer očituje da se nasilje može pobijediti dijalogom te da sada ima nade da se i u Siriji okonča nasilje, ako se uloži veći napor – kazao je nadbiskup.

Na upit o odrazu sporazuma na stanje na Bliskom istoku, rekao je kako svi smatraju da je Iran sastavni dio dijaloga i pregovora koji mogu dovesti do mira, čak i do prestanka nasilja na Bliskom istoku i do zajedničkoga dogovora glede Sirije, te do usklađenog i razumnog odgovora međunarodne zajednice na fantomsku Islamsku državu, koja donosi zlo i ostavlja negativne posljedice ne samo u regiji, nego i u drugim dijelovima svijeta – ustvrdio je nadbiskup Tomasi.

Na primjedbu da Iran potpisanim ugovorom svjedoči drukčiji islam u odnosu na onaj samozvane Islamske države, rekao je kako mu se u ovom trenutku čini da je učinjen pravi korak, budući da je sporazum još upitan, budući da ne znamo hoće li ga potvrditi američki Kongres. U ovom trenutku valja gajiti nadu, poglavito na Bliskom istoku, i omogućiti da se naporima, koje međunarodna zajednica poduzima, postigne pozitivan odgovor – također i preko osobe koju je zadužio glavni tajnik Ujedinjenih naroda, da oko pregovaračkog stola okupi sve predstavnike i snage prisutne u Siriji – istaknuo je nadbiskup.

Na napomenu da bi Iran  mogao biti uzor drugim islamskim državama, rekao je kako je glavni problem Bliskog istoka suparništvo. Na Bliskom istoku suniti se i šijiti bore za prevlast na političkom i vjerskom području. Premda će to natjecanje potrajati, ipak se ne bi smjelo pretvarati u oružani sukob, niti bi trebalo biti povod za naoružavanje skupina koje donose razaranje i smrt – primijetio je nadbiskup

Moguće je tražiti zajednički put, koji će imati u vidiku političke i gospodarske interese suparničkih strana, da se postignu razumna i prihvatljiva rješenja – zaključio je nadbiskup dodajući kako valja moliti da ovaj znak dobre volje, odnosno potpisani sporazum, dozrije i da ga se na poticajan i ispravan način primjeni u stvarnosti.

RV | Bitno.net