Stanje kršćana u Iraku sve je dramatičnije. Kako je izvijestio patrijarh Sirijsko-katoličke Crkve Ignace Joseph III. Younan, muslimanski ekstremisti Islamske države Iraka i Levanta spalili su siro-katoličku biskupsku palaču u Mosulu. Patrijarh se 19. srpnja u Vatikanu susreo s nadbiskupom Dominiqueom Mambertijem, tajnikom za odnose s državama. Papa Franjo, naime, vrlo zabrinut, i s osjećajima blizine prati stanje u Iraku, u kojemu je u pitanju preživljavanje kršćanske zajednice. Nakon gotovo dvije tisuće godina kršćana u Mosulu više nema.

Posljednje su vijesti katastrofalne, istaknuo je u razgovoru za Radio Vatikan patrijarh Younan. Stalno sa žaljenjem ponavljamo da ne treba religiju miješati s politikom. Ako postoje neprijateljstva između šijita, sunita, ili bilo koga drugoga, to nikako ne smije biti razlog za napad na nedužne kršćane i druge manjine u Mosulu, ili bilo gdje drugdje. To nikako nije razlog ni za uništavanje bogoštovnih mjesta, crkvi, biskupija, ili župa, uime takozvane terorističke organizacije koja ne sluša razum i ne obazire se na savjest. Naš je nadbiskupski dvor u Mosulu potpuno spaljen, zajedno s rukopisima, bibliotekom… A već su stigle i prijetnje da ako se ne obrate na islam, svi će kršćani biti ubijeni. Strašno! To je velika sramota za međunarodnu zajednicu, poručio je patrijarh.

Patrijarh je potvrdio da je posljednjih desetak kršćanskih obitelji pobjeglo 18. srpnja, ali su im oteli sve. Ostavili su ih na rubu grada, ali su im ukrali sve što su imali, vrijeđali ih, i tako ih ostavili usred pustinje. Nažalost, to je stvarnost, rekao je patrijarh te dodao da svi ti izbjegli kršćani traže utočište u Kurdistanu, koji ih prima, ali je kurdistanski premijer rekao da ne mogu više primati izbjeglice, jer imaju i druge manjine, šijite, jazide… koji su pobjegli u Kurdistan.

Na pitanje kako se može zaustaviti te islamske integraliste, patrijarh Younan istaknuo je da im treba ukinuti svaku financijsku pomoć. Oružje primaju od fundamentalističkih zemalja u Zaljevu, uz dopuštenje političara sa Zapada, jer im treba njihova nafta. Nažalost, to je tako. I to je prava sramota, poručio je patrijarh.

Tražimo stoga od međunarodne zajednice da bude vjerna načelima ljudskih prava, vjerske slobode, i slobode savjesti. Mi, kršćani, u Iraku, Siriji i Libanonu, nismo uvezeni na te prostore, tu smo već tisućljećima, stoga imamo pravo na odnos kao prema ljudskim bićima i građanima tih zemalja. Progone nas uime njihove religije, i ne samo da nam prijete, nego te svoje prijetnje i ostvaruju, paleći i ubijajući, istaknuo je patrijarh Younan.

RV/IKA