Američki žalbeni sud presudio je protiv samoproglašenog sotonista iz Chicaga koji je tražio da se geslo „U Boga vjerujemo“ ukloni s američkih novčanica.

U presudi je istaknuto kako „razuman promatrač ne poima geslo na novčanici kao vjersko nametanje“.

Tridesetšestogodišnjak koji se smatra neteističkim sotonistom rekao je sudu u Chicagu kako ga korištenje novčanica s geslom „U Boga vjerujemo“ prisiljava na sudjelovanje u „prisilnom ritualu“ širenja vjerske poruke s kojom se ne slaže.

Istovremeno je izjavio kako ne voli koristiti kreditne ili debitne kartice zbog naknada koje za sobom povlače, kao i zbog mogućih sigurnosnih propusta.

Žalbeni sud je utvrdio kako je moto „sličan drugim načinima na koje sekularni simboli priznaju vjersko nasljeđe nacije“, poput retka „jedna nacija pred Bogom“ u Zakletvi odanosti američkoj zastavi.

Sličnu parnicu nedavno je izgubila i grupa ateista i humanista koji su tvrdili kako ih geslo na novčanicama prisiljava da „nose, afirmiraju i prozelitiraju neprikladnu poruku na način koji… krši njihova vjerska uvjerenja“.

Jedan Židov također je podnio tužbu protiv natpisa na novčanici. Prema njegovom uvjerenju, sudjelovanje u bilo kojoj aktivnosti koja vodi do suvišnog tiskanja Božjeg imena na sekularne dokumente je grešno.

U ovom posljednjem slučaju sud je u odbijenici ustvrdio kako postojanje alternativnih oblika plaćanja osigurava da nitko nije prisiljen birati između „kršenja svojih vjerskih uvjerenja i trpljenja ozbiljnih posljedica“.

Fraza “U Boga vjerujemo” službeno je geslo Sjedinjenih Američkih Država. Prvi put se pojavila 1964. na kovanicama, a zakonom iz 1956. određeno je da ju sve američke novčanice moraju imati na sebi.

Ivo Džeba | Bitno.net