collage

Metropolit krakovski kardinal Stanislaw Dziwisz progovorio je kritički o kampanji “Pružite jedni drugima znak mira” koja trenutačno traje u Poljskoj i kojoj je za cilj, kako njezini kreatori tvrde, “podsjetiti vjernike na kršćansko poštivanje osoba homoseksualne orijentacije”.

“Nažalost, potpuno je jasno kako kampanja koja se poziva na kršćanski nauk nema za cilj samo promoviranje poštovanja prema homoseksualnim osobama, nego i prikazivanje homoseksualnih čina i istospolnih zajednica kao nečega moralno prihvatljivog”, poručio je kardinal jasno i oštro.

Kampanja u kojoj osim nekih gay udruga sudjeluju i autori nekoliko liberalnih katoličkih časopisa izazvala je velike rasprave u Poljskoj. Po poljskim gradovima pojavili su se plakati na kojima se nacrtane dvije ruke, jedna s križem, a druga s vrpcom u duginim bojama, simbolom gay pokreta, kako se rukuju. Iza kampanje stoji nekoliko udruga koje promiču LGBT agendu, a potporu svemu dali su katolički mediji “Tygodnik Powszechny”, “Znak” i “WIĘŹ” i njihovi autori koji se pojavljuju u video zapisima koje su dio kampanje.

U tim kratkim filmovima katolički autori objašnjavaju svoj odnos prema osobama koje su homoseksualne i pozivaju na borbu protiv homofobije. U jednom od videa članica udruge “Duga i vjera”, koja je jednim od kreatora kampanje, zajedno sa svojom partnericom objašnjava kako je lezbijka i vjernica te da u ljubavi prema svojoj partnerici i djetetu koje zajedno odgajaju ne vidi ništa grešno. Te potom dodaje kako se nada da će Crkva “uskoro promijeniti svoju teologiju o homoseksualnosti”.

Pri tome pojedini mediji napominju kako je cijela kampanja financirana iz sredstava udruge Otvoreno društvo američkog milijardera Georgea Sorosa koji je sve nazočniji sa svojim projektima u Poljskoj i ima jasnu političku agendu.

“Osjećam obvezu oglasiti se u povodu kampanje i podsjetiti na katolički nauk o homoseksualnosti s kojim autori manipuliraju”, napisao je kardinal u priopćenju.

“Crkva je, kada je homoseksualizam u pitanju, strpljiva i milosrdna prema grešnicima, ali jasna u osudi grijeha. Pozivajući vjernike na poštovanje prema svakom čovjeku ona jasno naučava da je nemoguće prihvaćanje homoseksualnih čina i istospolnih zajednica. Ta moralna istina iznesena i u Katekizmu jasno obvezuje u savjesti svakog katolika”, poručio je kardinal i nastavio:

“Sa žalošću moram zaključiti kako su se u krivotvorenje katoličkog nauka uključili i neki katolici čiji su se istupi i publikacije udaljili od Učiteljstva. Pozivaju se selektivno na izjave pape Franje, a istodobno prešućuju one u kojima je on jasno poručio kako po pitanju homoseksualnosti samo ponavlja ono što naučava Katekizam.”

Kardinal nije jedini koji je reagirao na angažman pojedinih katoličkih intelektualaca u ovoj kampanji. Taj angažman kritizirali su mnogi, među njima i kolumnist najčitanijeg poljskog vjerskog medija Gosca Niedzelnog Francziszek Kuharczak koji je kampanju opisao kao pokušaj “relativiziranja grijeha”.

“Ovdje nije riječ o poštivanju koje Crkva ima prema grešnicima, jer ona ga ima. Crkvu naposljetku čine grešnici. Ali, grešnici koji svoj grijeh ne prihvaćaju. Postoji temeljna razlika između grešnika i onoga koji promiče grijeh”, napisao je on.

Stranica “Teologia Polityczna”, s druge je strane postavila pitanje katoličkim intelektualcima kako mogu sudjelovati u kampanji koju financira Soroseva zaklada, koja otvoreno promiče pobačaj?

Inače, ovakve akcije Sorosa u Poljskoj uklapaju se u nedavne informacije po kojima je ta zaklada dobar dio svojih sredstava usmjerila prema financiranju aktivnosti koja za cilj imaju utjecaj na Katoličku Crkvu i mijenjanju njezinih prioriteta u društvenom angažmanu.

Prema dokumentima koji su “iscurili” preko Wiki Leaksa Soros je uoči prošlogodišnjeg posjeta pape Franje SAD-u subvencionirao oko 650.000 dolara za rad dviju udruga koje su imale za cilj svojim aktivnostima preusmjeriti fokus društvenog angažmana katolika s borbe protiv pobačaja na borbu za socijalnu jednakost. Tako je htio utjecati da upravo ta pitanja budu u prvom planu uoči kampanje za predsjednika SAD-a koja je u tijeku te tako katolicima učiniti prihvatljivijim mogućnost glasanja za demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton. Soros je naime jedan od njezinih najvećih donatora.

Goran Andrijanić | Bitno.net