Oplodnja

Kakve sve slučajeve zloupotreba medicinski potpomognute heterogene oplodnje (pri kojoj se koriste spolne stanice jednog bračnog, odnosno izvanbračnog druga i spolne stanice darivatelja) može proizvesti u praksi, pokazuje i najnoviji skandal u Austriji, o kojem je izvijestio Daily Telegraph, a prenio Index.hr

Kako stoji u članku, izgleda da je britanski liječnik s adresom u Austriji i vlasnik privatne klinike za umjetnu oplodnju otac više od 600 osoba diljem svijeta. On je, naime, vlastitom spermom oplodio gotovo trećinu jajnih stanica u svojoj klinici.

Bertold Wiesner i njegova supruga Mary Barton osnovali su kliniku za umjetnu oplodnju u Londonu sredinom 1940-ih godina i oplodili više od 1.500 žena. U početku se mislilo da klinika koristi nekoliko desetaka vrlo inteligentnih “prijatelja” za oplodnju, ali zatim su na vidjelo izašle informacije da je sam Wiesner oplodio oko 600 jajnih stanica.

Dvojica muškaraca koji su začeti u klinici pokrenuli su istragu i doznali da austrijski biolog ima oko 600 potomaka u Austriji, ali i šire, navodi se u Indexovom članku.

Bitno.net