BK

Vijest o suspendiranju biskupa zbog loših poslovnih ulaganja – koju su 9. svibnja prenijeli brojni mediji i u Hrvatskoj – demantirali su još 8. svibnja na konferenciji za novinare u Ljubljani dvojica nadbiskupa, ljubljanski i mariborski, mons. Anton Stres i mons. Marjan Turnšek, te generalni tajnik Slovenske biskupske konferencije Andrej Saje, objavio je slovenski Radio Ognjišće, prenosi Hrvatski katolički radio.

Ponovno su pročitali službeni demantij Slovenske biskupske konferencije, a nadbiskup Turnšek – govoreći o oduzimanju biskupskog prstena i štapa – upozorio je: “To je jedna novinarska patka koja dobro zvuči. Kako Talijani kažu; ‘ako nije istina barem dobro zvuči’. Prsten i štap znakovi su biskupske službe i nije bilo nikakve osnove za njihovo oduzimanje.”

Nadovezao se nadbiskup Stres: “Jedina mogućnost da simbole biskupske službe neki biskup izgubi jest njegov povratak u stalež laika, i u tom slučaju gubi pravo nositi prsten i štap, a oni naravno taj svoj status nisu izgubili.”

Što se tiče određenih nejasnoća o statusu nadbiskupa Krambergera i Urana, te biskupa Jožefa Smeja unutar Slovenske biskupske konferencije, generalni tajnik Saje je pojasnio: “Odluka o tome da se oni povuku donesena je do 26. travnja ove godine kada su se slovenski biskupi okupili uoči svoga redovitog godišnjeg susreta s predsjednikom države.” Naime, oba nadbiskupa su još do nedavno imali posebne funkcije unutar Biskupske konferencije.

Nadbiskup Kramberger vodio je Slovensku komisiju za liturgiju do 26. travnja ove godine, te Komisiju za pripravu bogoslužnih knjiga. Nadbiskup Uran je vodio Slovenski katehetski ured, također do 26. travnja. Pomoćni biskup Smej iz Maribora je vodio Slovenski ekumenski odbor, i to do 26. travnja ove godine. Tada je učinjena posljednja promjena u vezi odgovornosti biskupa za odgovarajuću područja, a to su komisije i različiti odbori. Nije bilo nikakvog dekreta iz Rima, ponovio je generalni tajnik SBK. (ika/bitno.net)