„Na današnji dan naši su zastupnici napravili korak naprijed u izgradnji društva u kojemu se poštuje dostojanstvo ljudske osobe – osobito onih najranjivijih – i na tome smo im zahvalni.“ Ovim je riječima nadbiskup Edinburgha mons. Leo Cushley komentirao odbacivanje prijedloga zakona o potpomognutom samoubojstvu u Škotskom parlamentu i to sa uvjerljivom većinom glasova protiv: 82 naprema 36.

Zakonsku inicijativu kojom bi se u Škotskoj legaliziralo potpomognuto samoubojstvo 2013. godine pokrenula je nezavisna zastupnica Margo MacDonald, a nakon njezine smrti prošle godine, kampanju je „u ime ljudskih prava“ nastavio zastupnk Patrick Harvie.

Prijedlog zakona u škotskoj je javnosti izazvao žestoke kritike, a većina pravnih stručnjaka upozorila je na njegovu nedorečenost i mnoštvo „sivih zona. Donošenju ovakvog zakona oštro se usprotivila i Škotska Crkva pozvavši zastupnike da radije nastoje unaprijediti palijativnu skrb.

Bivši zagovornik eutanazije u Nizozemskoj: Grdno smo se prevarili: Sada vas i rođaci mogu prisiliti na samoubojstvo

Najveća škotska udruga za zaštitu ljudskih prava „Care Not Killing“ snažno se zalagala za odbacivanje ovakvog zakonskog prijedloga, te izrazila zadovoljstvo što su zastupnici stali u obranu onih najranjivijih. Također, upozorili su kako bi se ovakvim zakonom navodno „skraćivanje patnje“ vrlo brzo pretvorilo u nešto mnogo gore.

– Pravo na smrt vrlo lako može postati obveza na smrt, a oni najugroženiji – bolesni, stari ili nemoćni – neupitno bi osjećali pritisak, bilo stvaran ili ne, da okončaju svoje živote kako ne bi bili na teret drugima. Glavna odgovornost parlamenta je štititi ugrožene i upravo to su i učinili – izjavio je dr. Gordon Macdonald iz udruge „Care Not Killing“, te dodao kako će njegova Udruga i dalje biti pozorna na sve teme vezane uz poštivanje života.

– Moramo ostati budni i spremni razotkriti njihovu mračnu i smrtonosnu propagandu koja nudi viziju budućnosti koja nema mjesta u škotskom civiliziranom društvu – rekao je dr. Macdonald.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net