Škola u selu Shapy koje se nalazi na zapadu Rusije bila je prije trinaest godina zbog manjka učenika pred zatvaranjem. No, tada su se tri učiteljice odlučile na potez koji će ne samo spasiti školu nego promijeniti čitavo selo: odlučile su posvojiti petero djece.

„Imali smo samo dvanaest upisanih učenika u rujnu 2006. godine. To je značilo da bi škola mogla raditi još godinu dana, ali da bismo je vrlo brzo morali zatvoriti. Odlučili smo učiniti nešto u vezi toga: posvojiti djecu“, prisjetila se Svetlana Yegorova, zamjenica ravnatelja škole.

Zahvaljujući činjenici da su i drugi mještani slijedili primjer ovih hrabrih učiteljica škola danas doživljava procvat i broji 70 đaka.

No, nije sve išlo glatko s prihvaćanjem djece u selu. Učiteljica Yelena Yegorenkova ispričala je kako su ih neki mještani zvali „vučja mladunčad“, budući da posvojena djeca nisu bila mala nego školske dobi.

Dodatni zahtjev koje je pred učitelje stavila činjenica da su posvajali odraslu djecu ležao je i u tome što su djeca iz sirotišta dolazila slaba obrazovanja i teških životnih pozadina, što znači da je bilo potrebno, i još uvijek jest, ulagati puno više napora kako bi mogla pratiti nastavu.

„Ova djeca prošla su stvari koje mi ne možemo ni zamisliti. Bila su izgladnjivana, premlaćivana, vidjela su grozne stvari. Imaju psihološke probleme“, priča Yegorova koja je opisala i kako je izgledao njezin posjet sirotištu:

„Nisam se bojala i otišla sam laka srca, ali kada smo ušli u zajedničku spavaonicu, djeca su potrčala prema nama vičući: ‘Uzmi mene! Uzmi mene!’ To je bilo teško.“

Ipak, unatoč svim izazovima koje je pred učiteljice i selo stavilo posvajanje djece iz sirotišta, taj se trud, prema riječima zamjenice ravnatelja, višestruko isplatio:

„Naš stav prema životu dramatično se promijenio. Žene su postale međusobno prisnije. Počeli smo pomagati jedni drugima više. Postali smo svjesniji o onome što se odvija oko nas. I, što je najvažnije, mislim da smo shvatili da mnogo toga ovisi o nama.“

Ivo Džeba | Bitno.net