Europski parlament jučer je usvojio “Izvješće o Strategiji EU-a za jednakost žena i muškaraca nakon 2015.”, čija je izvjestiteljica članica stranke socijalista (S&D) Maria Noichl, a odbacilo prijedlog Kluba zastupnika Europske pučke stranke koji su ih podnijeli u obliku amandmana kao alternativno izvješće čijim bi se usvajanjem uklonili svi štetni sadržaji. Izvješće je usvojeno s 341 glasova zastupnika za izvješće (49%), 281 glasova zastupnika koji su glasali protiv (40 %) i 81 suzdržanih (12%), objavio je Narod.hr

Kako ta stranice prenosi, izvješće Noichl sadrži do sada najekstremnije stavove koji se skrivaju iza agende “spolno-rodne ravnopravnosti”, a izvan su nadležnosti i kompetencija Europske unije, tj. krše načelo supsidijarnosti.

U Izvješću se otvoreno promiče redefinicija braka i obitelji tvrdnjom da “se sastav i definicija obitelji s vremenom mijenjaju” te se stoga predlaže “proširenje područje primjene obiteljskog i radnog zakonodavstva u vezi s obiteljima s jednim roditeljem i roditeljstvima u okviru LGBT-brakova” (stavak 31.). Ovim stavkom se ponovno predlaže povreda temeljnog načela funkcioniranja Europske unije – supsidijarnosti, prema kojem svaka država članica ima suvereno pravo određivati i definirati brak, obitelj i obiteljske politike.

Hrvatska europarlamentarka Marijana Petir na svojem je Facebooku nakon glasovanja napisala:

„Zabrinuta sam jer ovaj Parlament troši novac poreznih obveznika kako bi producirao dokumente koji su u suprotnosti s interesima građana koji su nas izabrali. Zabrinuta sam kada zastupnici u Parlamentu plješću kod usvajanja amandmana kojim se onemogućava svakom ljudskom biću pravo na život. Zabrinuta sam kada u ovoj dvorani nije moguć dijalog i suglasje oko općeljudskih vrijednosti. Ovo Izvješće protivno je vrijednostima u koje vjerujem i po kojima živim i zato sam glasovala protiv njega,“ istaknula je zastupnica Petir.

Svoj glas protiv obrazložila je govoreći na plenarnoj sjednici, a smatra nedopustivim da Europski parlament na dnevnom redu ima još jedno izvješće koje zadire u nadležnost država članica, potkopava obitelj utemeljenu na braku između muškarca i žene i izravno promovira pobačaj kao osnovno ljudsko pravo.

Dodala je da se prema definiciji seksualnih i reproduktivnih prava Pekinške platforme, koja slavi 20-tu obljetnicu, pobačaj ni u kojem slučaju ne može promovirati kao metoda obiteljskog planiranja. Petir drži skandaloznim da Izvješće potiče EU da novcem razvojne pomoći financira pobačaje i sterilizaciju žena u siromašnim zemljama svijeta, umjesto da im se osigura edukacija i samozapošljavanje.

Navodeći razloge zašto je glasovala protiv, upozorila je da je 48% paragrafa izvješća u izravnoj suprotnosti s EU principom supsidijarnosti, da 35% paragrafa „nije vezano uz temu“ Izvješća, da 42% paragrafa pokazuje otvorenu diskriminaciju protiv muškaraca (u izvješću o ravnopravnosti) te da 17% paragrafa sadrži ozbiljan rizik restrikcije slobode govora i medija, slobode obrazovanja i slobode unutar sklapanja ugovora, a da 7 paragrafa uvodi elemente koji nisu znanstveno dokazani te neosnovane navode.

„Izvješće promiče rodnu ideologiju i potiče na usvajanje regulative koja će dovesti do diskriminacije privatnih poduzetnika, posebice onih u uslužnom sektoru što je neprihvatljivo“, istaknula je hrvatska europarlamentarka te je izrazila žaljenje zato što je Izvješće koje ima zadaću dati preporuke i smjernice Europskoj komisiji vezano uz unaprjeđenje ravnopravnosti muškaraca i žena za novu strategiju nakon 2015. godine opet poslužilo pojedinim skupinama za promociju njihovih radikalnih i ideoloških zahtjeva.

Petir je upozorila na to da je Izvješće nepopravljivo te je stoga Klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP) podnio alternativnu rezoluciju koja poziva na osiguranje jednakosti muškaraca i žena u području radnih i socijalnih prava, pristupa obrazovanju i tržištu rada, osiguranje pristupa zdravstvu i promociji sudjelovanja žena na odgovornim pozicijama donošenja odluka.

Europarlamentarna zastupnica Ruža Tomašić na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta je u službenu parlamentarnu proceduru uputila objašnjenje glasovanja na izvješće Noichl.

“Kao žena koja se često u svojoj karijeri suočavala s diskriminacijom duboko sam zabrinuta pokušajima zloporabe naše pravedne borbe za ravnopravnost od strane određenih grupacija unutar FEMM odbora”, istaknula je zastupnica Tomašić.

Smatra skandaloznim i krajnje nedopustivim konstantno propagiranje i otvoreno nametanje tzv. reproduktivnih prava koja se perfidno pokušava progurati u svakoj rezoluciji koja se tiče jednakog tretmana žena i muškaraca, te upozorava: “Ne smijemo zaboraviti da široka dostupnost pobačaja kao kontracepcijskog sredstva, što je u središtu svih zahtjeva feministica u ovom domu, izravno udara na slobode i prava ostalih živih bića, prije svega na osnovno pravo nerođene djece na život. Smatram da ovaj dom ima svetu dužnost zaštititi one koji su bespomoćni, a nerođena djeca su u tom smislu daleko najranjivija skupina jer ne mogu sama ustati u obranu svog prava na život.”

Kao majka drži da seksualni odgoj kao obavezan predmet u školama predstavlja grubo kršenje prava roditelja na odabir najboljeg i najprikladnijeg načina odgoja vlastitog djeteta, a “Odgoj djece nipošto ne bismo trebali prisilno uniformirati, već bismo roditeljima kao najkompetentnijima trebali prepustiti odluku o tome kad je i na koji način njihovo dijete spremno primiti i zrelo obraditi vrlo važne informacije iz sfere seksualnog odgoja”, zaključila je Ruža Tomašić.

Narod.hr | Bitno.net