Sve je započelo kada je policija na društvenim mrežama podijelila snimku koja prikazuje dječaka iz grada Mochea u Peruu kako na uličnom pločniku piše domaću zadaću. Kasnije se doznalo da je riječ o 12-godišnjem Víctoru Martínu Angulu Córdobi koji pohađa šesti razred. Policija je uočila kako dječak tijekom noći nekoliki sati sjedi ispod stupa javne rasvjete s bilježnicom u rukama, pokušavajući naći što bolju pozu za učenje. Kasnije se ispostavilo da dječak zadaću piše ispod ulične rasvjete jer je njegova obitelj toliko siromašna da si ne može priuštiti električnu energiju.

Međutim, dječak je silno htio završiti školu kako bi postao policajac i, kako je rekao novinarima, „u budućnosti se borio protiv lopove i droge“. Dječak ima dobre ocjene i svakodnevno pomaže u obavljanju kućanskih poslova te čuva ovce.

Kuća Víctorove obitelji nije bila priključena na struju iz dva razloga: nisu imali financijskih sredstava za plaćanje računa i nisu posjedovali vlasnički list za kuću. Među prvim ljudima koji su pomogli siromašnoj obitelji bio je gradonačelnik Mocheua Artur Fernández Bazán. On je pomogao u rješavanju papirologije kako bi obitelj dobila struju.

Onda se pojavio milijunaš koji nije mogao zažmiriti na potresnu priču iz Perua. On se zove Yaqoob Yusuf Ahmed Mubarak, ima 31. Godinu i dolazi iz Bahraina, države na Bliskom istoku. Ovaj milijunaš nije u djetinjstvu nije osjetio materijalnu oskudicu, nego manjak pažnje. On je također patio od depresije zbog smrti svojih prijatelja koji su bili ovisnici i bavili se kriminalom.

Milijunaš je odlučio otputovati u Peru kako bi upoznao Víctora. Kasnije je priznao kako je bio iznenađen siromaštvom u kojem je dječak živio i učio. Zbog toga je odlučio njegovoj obitelji sagraditi kuću. U jednom dijelu će biti stambeni prostor, a u drugom poslovni prostor u kojem dječakova majka može započeti svoj posao.

Budući da je dječak u razgovoru s milijunašom istaknuo kako u njegovom razredu ima još djece u sličnoj situaciji, Mubarak je još odlučio renovirati školu i u njoj opremiti novi računalni laboratorij. Milijunaš je od dječaka zauzvrat zatražio da ostane predivna osoba koja voli svoju majku i vrijedno uči.

Prema najnovijim informacijama, koje donosi Aleteia, Mubarak je naišao na određene birokratske prepreke u realizaciji donacija. Nadamo se kako će se taj problem riješiti i da će ova bajka doista završiti na najbolji mogući način.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net