Sirija

U Siriji nasilje ne prestaje. U Damasku je 26. rujna, u sukobima koji su izbili nakon dviju eksplozija kod Glavnog stožera sirijskih oružanih snaga u modernom središtu grada, poginuo neodređeni broj osoba, među kojima i jedan iranski novinar. Osim toga, nedaleko od Damaska pronađeno je 60 beživotnih tijela, među kojima žene i djeca, s ranama od vatrenoga i oštroga oružja. U međuvremenu, s Opće skupštine Organizacije Ujedinjenih naroda koja je u tijeku u New Yorku, francuski je predsjednik Hollande zatražio da Ujedinjeni narodi zaštite „oslobođena“ područja Sirije.

Govoreći za Radio Vatikan o humanitarnom stanju civila, djece i manjina, te o ulozi međunarodne zajednice, nadbiskup Silvano Maria Tomasi, stalni promatrač Svete Stolice pri Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi, istaknuo je da problem nasilja nad djecom prije svega valja staviti u opći kontekst krize u Siriji. Kriza je sve veća, a ustrajno se nasilje posebno odražava na djecu, ona plaćaju najveću cijenu – upozorio je nadbiskup.

Agencije za humanitarnu pomoć koje su na terenu, izvještavaju nas o strahovitim stvarima – rekao je nadbiskup Tomasi. Primjerice, kažu da su u nekim slučajevima djeca korištena, i od strane pobunjenika, kao i od regularne vojske, kao ljudski štit u približavanju vojnim objektima. U tim je slučajevima ubijeno nekoliko djece. Potom, oko 280.000 izbjeglica smješteno je u izbjegličkim kampovima u susjednim zemljama, i u nekima od njih, kao primjerice u Jordanu, više od 50% tih osoba, odnosno više od 30.000, čine maloljetnici. Osim toga, u tim je kampovima napušteno na stotine djece koja nemaju nikoga, a nose teret traumatskoga iskustva, jer su svjedoci ubojstva članova svojih obitelji, ili su bili bombardirani, vidjeli unakažena tijela na ulicama… Pred takvom stvarnošću, sigurno je da međunarodna zajednica mora nastojati pomoći – upozorio je nadbiskup Tomasi.

Osvrnuvši se posebno na međunarodnu zajednicu, nadbiskup je rekao da u ovom trenutku, kako je istaknuo i glavni tajnik Ujedinjenih naroda, nema jasne političke volje na svim stranama u sukobu da se u Siriji zaustavi nasilje. Postoji suglasnost o ništavnosti rata i tog sukoba koji se razvio posljednjih mjeseci, a čiji su rezultati uistinu dramatični: između 20 i 30 tisuća poginulih, gotovo 280.000 izbjeglih, milijun i 200 tisuća evakuiranih unutar zemlje, a oko dva i pol milijuna osoba – prema procjenama Ujedinjenih naroda – treba humanitarnu pomoć kako bi preživjeli.

Rezultati nasilja i rata očevidni su i dokumentirani – primijetio je nadbiskup. Ali, unatoč tomu na više strana postoje snažni politički interesi koji za sada onemogućuju okupljanje oko stola i dogovora o prekidu nasilja, te početka pregovora o političkoj tranziciji koja bi doista mogla poštovati interese svih manjina – kurda, kršćana, sunita, šiita, druza i alawita – skupina koje čine Siriju i koje su do sada živjele u određenoj ravnoteži i miru. Trebamo stoga moliti i na sve načine ohrabrivati početak dijaloga, kako bi se prekinulo nasilje, i kako bi se djeca vratila u školu i normalno rasla – potaknuo je na kraju nadbiskup Tomasi.

U dramatičnoj sirijskoj situaciji, kršćanska je manjina u sve većim teškoćama. Tek je jučer oslobođeno 240 grkomelkitskih vjernika koji su bili zatočeni u mjestu Qusayr na granici s Libanonom.

Govoreći o dramatičnom stanju u Siriji u razgovoru za Radio Vatikan Marta Petrosillo, glasnogovornica Papinske zaklade Pomoć Crkvi u nevolji, rekla je da im neprestano stižu apeli za pomoć, govori se o humanitarnoj katastrofi. Posebno je teško kršćanima jer su pritiješnjeni između oporbe i vladinih oružanih snaga. Premda su uvijek bili neopredijeljeni, u početku sukoba smatrali su ih „prijateljima režima“, jer su, dok je bilo mirno, donekle živjeli u miru – kazala je Petrosillo.

Na upit o trenutačnom stanju u Siriji, odgovorila je da iz graničnih država stižu zahtjevi za pomoć, a kršćani su ukliješteni između sukobljenih stana, stoga ne mogu napustiti svoja sela. Sve što možemo reći je to da su u velikim teškoćama, kao i ostalo sirijsko stanovništvo, a ranjiviji su od ostalih jer su manjina – zaključila je Petrosillo. (rv/bitno.net)

Foto: www.asianews.it