0-1433402428

Pred samu svetkovinu Duhova, u subotu, 23. svibnja 2015. u hamburškoj katedrali svete Marije, novi nadbiskup Hamburga mons. Stefan Heße za svećenika je zaredio sina katoličkog svećenika, inače bivšeg evangeličkog pastora, 27-godišnjeg mladića Ferdinanda Moskopfa.

Njegov otac Peter H. Moskopf bio je sve do 1999. godine evangelički pastor u Büchenu. Jubilarne 2000. godine cijela je obitelj prešla na katoličku vjeru; Peterova supruga Gisela, kći Astrid, te sinovi Florian i Ferdinand, kao i on sam. Za Duhove te godine svi su primili sakramenat Svete potvrde. Peter je teologiju studirao u Erfurtu, a za svećenika je zaređen 2004. godine u Hamburgu. Danas je župnik u dvjema župama, Sv. Josipa i Sv. Georga u njemačkom gradu Lübecku.

0-1433402451

Kao školarac Ferdinand Moskopf pridružio se mladima u župi St. Laurentius u Wismaru te postao ministrant. S vremenom je zavolio život župske zajednice, a fasciniralo ga je i očevo svećeničko zvanje. Teologiju je studirao kod isusovaca u Frankfurtu na Majni. Za đakona je zaređen 5. travnja 2014. godine u Hamburgu, gdje je imenovan župnim vikarom u župi St. Ansgar.

1-1433402451

Od 19. stoljeća Katolička Crkva dopušta oženjenim pravoslavnim svećenicima, te evangeličkim i anglikanskim pastorima da postanu katolički svećenici. Svakako da je nužna dispenza pape od obveze celibata. Peter H. Moskopf dobio je od pape oprost za celibat, dok će njegov sin Ferdinand živjeti svećenički celibat.

Ferdinand kaže da je biti svećenik najljepši poziv i najbolje zvanje na svijetu.

Foto i tekst: Francisko Pavljuk