Sicilija

U Agrigentu na Siciliji mjesni biskup zabranio je vođenje crkvenog pokopa poznatom šefu mafije. “Broj dva” u Cosa Nostri u gradiću Siculiana blizu Agrigenta, Giuseppe Lo Mascolo (73), prema odredbi nadbiskupa Francesca Montenegra, ima pravo samo na jednu molitvu za pokojnika, izvijestio je rimski dnevni list “Il Messaggero” od 5. srpnja. To je prvi slučaj da je u Agrigentu odbijeno vođenje crkvenog ukopa vodećem članu mafije, piše “Il Messaggero”. Lo Mascolo je umro prije tri dana. Prošlog tjedan uhitila ga je talijanska policija, ali je ubrzo potom, zbog poremećaja rada srca, prebačen u bolnicu.

Sličnu zabranu vjerskih pokopa za članove mafije već je prošle godine u svibnju svojim svećenicima izdao napuljski nadbiskup kardinal Crescenzio Sepe. Kardinal je članovima mafije ujedno zabranio kumovati na krštenju ili potvrdi, te ne smiju biti svjedoci kod sklapanja crkvenog braka.

U Agrigentu je papa Ivan Pavao II. prije 19 godina, 9. svibnja 1993., u odvažnom govoru osudio mafijine zločine te sve pozvao da se suprotstave organiziranom kriminalu. (ika/bitno.net)