Papa

Dana 2. travnja 2005. godine u 21.37 sati ugasilo se svjetlo u radnoj sobi pape Ivana Pavla II. To je bio znak da se Karol Wojtyla preselio u nebesku domovinu. Oko tri milijuna vjernika je tih dana prošlo pokraj njegovog odra, a na njegovom proglašenju blaženim 1. svibnja prošle godine sudjelovalo je gotovo pola milijuna ljudi.

Taj veliki papa, koji je vodio kormilo Petrove lađe gotovo 26 godina proputovao je sa svoja 104 putovanja gotovo čitav svijet. Bio je žrtva atentata Mehmeta Ali Agce, ali se ipak zahvaljujući Gospinoj zaštiti uspio spasiti. Njegova je smrt ostavila duboku prazninu među vjernicima, no njegov će lik ostati trajno utisnut u srcima onih koji su ga imali sreću upoznati, a još više kod onih koji su imali priliku susresti se s njime.

Pred njegovim grobom u bazilici sv. Petra jučer je prošlo mnogo svijeta, moleći za njegov zagovor. Spomendan blaženog Karola Wojyle slavi se u raznim krajevima svijeta, ali posebno u njegovu rodnom mjestu Wadovice. S raznih strana stižu vijesti o čudesima postignutim njegovim zagovorom, koje postulatura zadužena za kanonizaciju sada proučava. Upravo ti neprekidni posjeti grobu pape Ivana Pavla II. najbolje svjedoče, prema uvjerenju postulatora Slawomira Odera, da je on još uvijek nazočan u srcima vjernika, ali i onih koji ne vjeruju. To potvrđuje obilazak njegovih relikvija po raznim krajevima, koji je započeo prošle godine u Madridu. Ljudi se spontano okupljaju u crkvama i mjestima gdje su one izložene. Najprije su bile izložene u svim biskupijama u Meksiku. Trenutačno se nalaze u Nigeriji. Postulator Oder smatra da ta njegova nazočnost na međunarodnoj razini odražava na neki način njegovu djelatnost dok je bio na životu, čiji se plodovi i danas vide. Nije riječ samo o fizičkoj nazočnosti, koja s vremenom nestaje, već o nazočnosti njegovih ideja, osjećaja, ali nadasve ljubavi kojom je on pratio čovječanstvo, koje mu sada uzvraća.

O Ivanu Pavlu II. govorio je jučer i papa Benedikt XVI., koji je primio u posebnu audijenciju oko 5.000 mladih Španjolaca, koji su došli u pratnji svojih biskupa na čelu s kardinalom Roucom Varelom iz nadbiskupije Madrid zahvaliti Svetom Ocu za njegovo apostolsko putovanje protekle godine prigodom obilježavanja Svjetskog dana mladih u glavnom gradu Španjolske. Mladi su, prema Papinim riječima, glavni protagonisti Svjetskih dana mladih. Podsjetio ih je da je pokretač tih susreta bio upravo Ivan Pavao II., koji im je dao i jaki zamah. Preporučio im je da budu Kristovi misionari u suvremenom društvu.

Proces za kanonizaciju Ivana Pavla II. započeo je odmah nakon njegove beatifikacije, ali je još složeniji od onoga beatifikacije, jer se mora produbiti sve faze njegova života. Trenutno se, prema riječima postulatora, očekuje Božji znak, čudo kako bi se krenulo pravim putem. On je potvrdio da s raznih strana svijeta stižu izvješća o čudesima koja su se dogodila po Wojtylinu zagovoru. Mnoga od njih su vrlo zanimljiva. Čeka se dokumentacija, koja bi potvrdila ta čudesa, a koju treba produbiti s raznih vidika.(ika/bitno.net)