Roger

Zajednica iz Taizéa, utemeljena 1940. godine, monaška je zajednica koja se temelji na prihvaćanju i općem bratstvu, a danas ima stotinjak subraće. O baštini koju im je ostavio brat Roger, za Radio Vatikan govorio je brat David, jedan od članova zajednice, te prije svega istaknuo da je njegova baština još uvijek vrlo živa u životu zajednice. To se može vidjeti u svoj mladeži koja nas posjećuje i sudjeluje na susretima koje animira naša zajednica – rekao je brat David.

Na novinarov upit kakav je bio odnos između brata Rogera i općenito Taizéa s papama, brat je David istaknuo da je brat Roger od 50-ih godina prošloga stoljeća redovito odlazio u Rim kako bi se susreo sa Svetim Ocem, razgovarao s njim i konkretno živio zajedništvo.

Budući da smo mi ekumenska zajednica, braća dolaze iz različitih kršćanskih Crkvi. Stoga je vrlo važno da znakovi zajedništva budu vidljivi, konkretni – istaknuo je brat David te dodao da je traženje zajedništva s Rimom i sa Svetim Ocem bilo vrlo snažno još od Pija XII. A u vrijeme Ivana Pavla II. brat je Roger svake godine odlazio u Rim na susret s Papom, i takav se odnos nastavlja i danas – napomenuo je brat David te na kraju istaknuo i zauzimanje zajednice u međunarodnoj solidarnosti, i sudjelovanju u nacrtu „Operacija nada“ u Južnom Sudanu, kojom se mladima i djeci te nove države želi omogućiti školovanje. (rv/bitno.net)