Prošlo je sedam godina od smrti brata Rogera Schultza, utemeljitelja Ekumenske zajednice iz Taizéa, kojega je 16. kolovoza 2005., ubila jedna neuravnotežena osoba za vrijeme svete mise.

Roger

Zajednica iz Taizéa, utemeljena 1940. godine, monaška je zajednica koja se temelji na prihvaćanju i općem bratstvu, a danas ima stotinjak subraće. O baštini koju im je ostavio brat Roger, za Radio Vatikan govorio je brat David, jedan od članova zajednice, te prije svega istaknuo da je njegova baština još uvijek vrlo živa u životu zajednice. To se može vidjeti u svoj mladeži koja nas posjećuje i sudjeluje na susretima koje animira naša zajednica – rekao je brat David.

Na novinarov upit kakav je bio odnos između brata Rogera i općenito Taizéa s papama, brat je David istaknuo da je brat Roger od 50-ih godina prošloga stoljeća redovito odlazio u Rim kako bi se susreo sa Svetim Ocem, razgovarao s njim i konkretno živio zajedništvo.

Budući da smo mi ekumenska zajednica, braća dolaze iz različitih kršćanskih Crkvi. Stoga je vrlo važno da znakovi zajedništva budu vidljivi, konkretni – istaknuo je brat David te dodao da je traženje zajedništva s Rimom i sa Svetim Ocem bilo vrlo snažno još od Pija XII. A u vrijeme Ivana Pavla II. brat je Roger svake godine odlazio u Rim na susret s Papom, i takav se odnos nastavlja i danas – napomenuo je brat David te na kraju istaknuo i zauzimanje zajednice u međunarodnoj solidarnosti, i sudjelovanju u nacrtu „Operacija nada“ u Južnom Sudanu, kojom se mladima i djeci te nove države želi omogućiti školovanje. (rv/bitno.net)