EKSTREMISTIČKA IDEOLOGIJA

Samozvana Islamska država želi uništiti sve kršćanske tragove

Glavni tajnik Svjetskog vijeća Crkvi (WCC), pastor Olav Fykse Tveit, pozvao je na hitnu intervenciju međunarodne zajednice kako bi se podržao istinski proces mira u Siriji i zaustavile tragedije koje pogađaju narode i kulture

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock.com

Uništenje samostana Mar Elian u Qaryataynu očitovanje je ekstremističke ideologije samozvane Islamske države, koja želi uništiti ne samo domove vjerskih manjina, već i sve znakove njihove prisutnosti i njihova doprinosa mjesnoj povijesti i kulturi – ustvrdio je glavni tajnik Svjetskog vijeća Crkvi (WCC), pastor Olav Fykse Tveit, pozvavši na hitnu intervenciju međunarodne zajednice kako bi se „podržao istinski proces mira u Siriji i zaustavile tragedije koje pogađaju narode i kulture“.

Prije nego je pao u ruke Daesha (odnosno samozvane Islamske države), u Qaryataynu je živjelo oko 1.800 kršćana. Nedavno su džihadisti u Siriji oteli više od 180 kršćana, među kojima je i p. Jacques Mourad, otet u svibnju ove godine. Zatvorenici su prebačeni u okolicu grada Raqqa, na sjeveru Sirije, koji je pod kontrolom Daesha.

Samozvana Islamska država vodi rat ne samo protiv kršćana, već i protiv svake osobe koja se ne uklapa u njihov ograničeni i ekstremistički nazor – naglasio je pastor Tveit. Odavno se čeka da međunarodna zajednica pronađe političku volju i sredstva da od pustošenja Daesha zaštiti kulturalnu i vjersku raznolikost Sirije i Iraka. Politička i društvena budućnost regije ovisi o raznolikosti. Došlo je vrijeme da se zaustavi proces koji može dovesti do nestanka kršćana i vjerskih manjina iz njihove zemlje podrijetla i s njihovih svetih mjesta – ustvrdio je glavni tajnik Svjetskog vijeća Crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radio Vatikan | Bitno.net

Objavljeno: 26. kolovoza 2015.

Možda vam se svidi