Pola milijarde proracunskog novca za pobacaje i kontrolu radjnja

Republikanski Nacionalni odbor donio je odluku kojom se želi okončati državno financiranje najpoznatijeg američkog lanca za abortuse ‘Planned Parenthood’ (Planirano roditeljstvo), javlja LifeSiteNews. Novac poreznih obveznika preusmjerit će se drugim ženskim zdravstvenim organizacijama. Marjorie Dannenfelser, predsjednica liste Susan B. Anthony, koja promiče prava na život, pohvalila je odluku “kojom će se porezni obveznici isključiti iz financiranja industrije pobačaja”.  Godišnje izvješće poslovanja Planned Parenthooda svjedoči o rekordnom broju od 333,964 izvršenih pobačaja u fiskalnoj godini 2010-2011 dok pružanje ostalih zdravstvenih usluga bilježi osjetan pad. Što znači da je glavnina poslovanja usmjerena na namjerni prekid trudnoće. Dannenfelser kaže: “Poslovanje koje je isključivo fokusirano na vršenje abortusa ne zaslužuje novac državnih poreznika.”

Iako je direktno proračunsko financiranje pobačaja zabranjeno zakonom poput amandmana Hyde, Planned Parenthood dobiva državne poticaje za planiranje obitelji, kontracepciju, testiranje bolesti i druge usluge. U fiskalnoj godini 2011-2012 dobili su nevjerojatnih 542,4 milijuna dolara poticaja iz saveznih, državnih i lokalnih izvora, od milijardu i 200.000 u ukupnim prihodima . Da je abortus unosan posao svjedoči i ostvarena dobit ove organizacije od čak 87,4 milijuna dolara u protekloj fiskalnoj godini. U 2011. godini Planned Parenthood je imao tri milijuna klijenata. Pobačaji su činili 92% poslovanja, prenatalana skrb 7% i postupak posvojenja majki koje ne žele pobaciti minornih 0.6. %. Jedno vrijeme organizacija je uživala snažnu potporu među republikancima uključujući bivšeg predsjednika G.W. Busha, ali sada im otvorenu podršku pruža aktualni predsjednik Barack Obama što je s jedne strane logičan slijed uzimajući u obzir da je taj lanac klinka uplatio 12 milijuna američkih dolara za Obaminu predizbornu kampanju 2012 god.  Očito je kako u pozadini financiranja pobačaja stoji jaka potpora aktualnog predsjednika i njegove administracije koja je zaprijetila sankcijama onim saveznim državama koje odbiju izdvajati novčana sredstva za financiranje Planned Parenthooda.

Predsjednikova otvorena podrška spomenutoj organizaciji proteže se još od njegove prve predizborne kampanje za vrijeme koje je gostovao na brojnim pro-choice skupovima naglašavajući kako je uvijek za najbolji interes i zdravlje žene, zanemarujući pritom da je u protekloj godini zabilježeno 14 hitnih slučajeva zbog ozbiljnih komplikacija za vrijeme pobačaja izvršenih upravo u sklopu spomenutog lanca klinika. Poznata je Obamina izjava na skupu Planned Parenthooda u Portlandu u kojoj se  donatorima obratio riječima: “Imam dvije kćeri. Želim da same vrše kontrolu nad svojim zdravljem i izborom. Idemo naprijed, a ne unazad.”

Još uvijek je na snazi program za planiranje obitelji ‘Title X’ koji omogućuje besplatnu kontracepciju i druge slične usluge.

Pobačaj je u SAD-u dozvoljen do 21. tjedna tj. 5. mjeseca trudnoće, ali su neke savezne države zabranile vršenje pobačaja nakon 20. tjedna trudnoće zbog boli koju dijete osjeća.

U Americi 4 od 10 neželjenih trudnoća završava pobačajem, a kao glavni razlozi navode se: 1. neodgovarajuće financije, 2. nespremnost za odgovornost i   3. drastična promjena životnih uvjeta zbog rođenja djeteta. Manje od 1 % su pobačaji silovanih žena.

J.J. | Bitno.net