Veliki građevinski kompleks s mega-crkvom preuzima biskupija Orange u Kaliforniji

Kristalna katedralaKatolička biskupija Orange u južnoj Kaliforniji dobila je prijedlog ugovora za kupnju tzv. Kristalne katedrale. Kako je dnevni list “Los Angeles Times” izvijestio u petak 18. studenoga, biskupija bi trebala platiti 57,5 milijuna dolara za kompleks s kristalnom ekstravagantnom crkvom. Katolička biskupija želi zgradu prezadužene zajednice Reformirane Crkve u Americi, koja se nalazi u Garden Groveu, pretvoriti u svoju biskupijsku crkvu.

Odluka je, prema novinskom izvješću, donesena nakon višetjednoga oštrog nadmetanja između nekoliko najboljih ponuđača. Sveučilište Chapman nedavno je ponudilo čak 59 milijuna dolara, obećavajući da će građevinu neko vrijeme moći unajmljivati i sama protestantska crkvena zajednica. Utemeljitelj i duhovni vođa te zajednice, dosadašnjeg vlasnika Kristalne katedrale, Robert Schuller u dopisu sudu istaknuo je da je katolička ponuda ipak bolja, jer bi Sveučilište jednoga dana zgradu moglo koristiti i u posve svjetovne svrhe, što je njemu nezamislivo.

Katolička biskupija protestantskoj će zajednici kroz iduće tri godine omogućiti unajmljivanje nekih dijelova središnje zgrade. Nakon toga zajednica će morati naći novo sjedište.

Kristalna katedrala izgrađena je godine 1970. uz već postojeći kompleks zgrada. Sagrađena je od 142 metra duge i 40 metara visoke čelične konstrukcije, s 10.000 staklenih površina. Ima 3000 sjedećih mjesta te još 1000 mjesta za pjevače i glazbenike. Uz katedralu podignut je i 73 metra visoki zvonik. Iz te mega-crkve nedjeljom se emitira i poznati evangelizacijski televizijski program “Hour of Power” (Sat moći), koji u cijeloj Americi prati oko 20 milijuna gledatelja. (ika/bitno.net)