Ruska pravoslavna Crkva preuzela je uoči Nove godine još jednu eparhiju na zaposjednutim područjima u Ukrajini.

Nova ruska pravoslavna eparhija Skadovsk uspostavljena je u području Hersona u Ukrajini, koje je okupirala Rusija.

Prema navodima Moskovskog patrijarhata, patrijarh Kiril time je udovoljio zamolbi brojnih svećenika Ukrajinske pravoslavne Crkve, koji su se obratili Moskovskom sinodu sa željom da budu pripojeni Ruskoj pravoslavnoj Crkvi.

Moskovski je patrijarhat na isti način ranije preuzeo i još nekoliko crkvenih područja u Ukrajini. Ubrzo nakon što se Ukrajinska pravoslavna Crkva u proljeće 2022. odvojila od Moskve, početkom lipnja Moskovski je patrijarhat sebi pripojio krimske eparhije.

Episkopi triju pravoslavnih eparhija na Krimu zamolili su Sveti sinod Ruske pravoslavne Crkve za preuzimanje, na što je Sveti sinod pod vodstvom patrijarha Kirila pozitivno odgovorio. Moskovski je patrijarhat izmijenio i jurisdikcijsku strukturu na Krimu, proglasivši Krim posebnom metropolijom.

Na isti su način 2023. Moskovskoj patrijarhiji pripojene i eparhije Rovenki u regiji Luhanska i Berdjansk u regiji Zaporižje, a na njihovo čelo imenovani su episkopi vjerni Moskvi.
Njemačka stručnjakinja za istočne crkve Regina Elsner komentirala je te poteze riječima kako se Moskovski patrijarhat „priključuje vojnoj logici Rusije i u crkvenom smislu provodi okupaciju“.

Sveti sinod Ruske pravoslavne Crkve u svojim se odlukama poziva na dekret patrijarha Tihona iz 1920. godine, kad je za vrijeme ruskog građanskog rata omogućio preustroj za slučaj pomicanja crta bojišnice.