Papa

Papin rođendan ove godine pada samo dan nakon “Nedjelje Milosrdnog Isusa”, poslije blagdana koji je uveo Ivan Pavao II. Nedjelja milosrđa za pontifikat Benedikta XVI. značajna je i po tome što je tog dana 2011. proglasio blaženim svog prethodnika. To misno slavlje bilo je ujedno najveće po broju sudionika od svih koja je do sada predvodio papa Benedikt XVI.

Benedikt XVI. kao Joseph Alois Ratzinger rođen je 16. travnja 1927. u bavarskom Inn Marktlu. Zato 16. travnja bavarski premijer Horst Seehofer s izaslanstvom od oko 150 osoba putuje u Vatikan, a i svi biskupi iz Bavarske te nekoliko biskupa s juga Njemačke otputovati će tim povodom u Rim.
U mnogim mjestima u Bavarskoj, koja su životno povezana s Papom, predviđena su brojna događanja, od besplatnog piva ispred katedrale u Regensburgu i Bavarskih večeri do izložbi fotografija, izleta i teoloških simpozija. Tako se već tradicionalno u Marktlu održava godišnji tjedni festival. Ove godine u nedjelju, 15. travnja, svečanu misu predvodit će kardinal Reinhard Marx, a očekuje se sudjelovanje brojnih gostiju iz mjesta Sotto il Monte i iz Wadowica. S tim mjestima, iz kojih potječu Ivan XXIII. i Ivan Pavao II., Marktl održava prijateljske veze.

Nakon Papina rođendana, 22. travnja, svjetski poznati katedralni zbor iz Regensburga, koji je nekoć vodio Papin brat mons. Georg Ratzinger, održat će gala koncert u čast Benedikta XVI. u njegovu rodnom Marktlu.(ika/bitno.net)