Zahvaljujući inicijativi koju su povodom Jubileja milosrđa pokrenuli rimski pekari, članovi Nacionalnoga saveza obrtnika iz Rima, od 8. prosinca više od 40 pekarnica u Rimu peče takozvani „kruh za doček“. Taj je dragocjeni prehrambeni proizvod, naime, moguće platiti i ostaviti „na čekanju“ za siromahe, te ostvariti tako gestu konkretne solidarnosti.

Osvrnuvši se na tu inicijativu u razgovoru za Radio Vatikan, Bernardino Bartocci, predsjednik rimskih pekarâ, napomenuo je da je moguće kupiti više kruhova i ostaviti ih za siromahe i hodočasnike koji dolaze u Rim.

“Mislim da je to simbolična gesta koja je u skladu s tako važnim događajem kao što je Jubilej milosrđa, koji svi primaju s oduševljenjem. Vrlo smo zadovoljni zbog te lijepe geste zbog koje se ponosi cijela naša branša” – dodao je Bartocci.

Podsjetivši potom da su rimski pekari prije nekoliko godina papi Ivanu Pavlu II. darovali jaslice napravljene od kruha, predsjednik rimskih pekara napomenuo je kako je papa tada istaknuo kako riječ ‘Betlehem’ znači ‘Kuća kruha’, a to nam – kako je rekao – pomaže shvatiti veliku važnost kruha u ljudskom životu. Mislim da je kruh uvijek nešto nezamjenjivo i vrlo važno, i pod duhovnim i pod materijalnim vidikom – istaknuo je na kraju Bartocci.

Radio Vatikan | Bitno.net