Koloseum

Dugo planirana obnova rimskog Koloseuma uskoro će započeti. Rimski gradonačelnik Gianni Alemanno najavio je početak radova za sljedeći utorak, izvješćuju 26. srpnja talijanske novine “Il Messaggero”. Prema procjenama, radovi bi mogli potrajati do šest godina. S 25 milijuna eura financirat će ih milanski poduzetnik Diego Della Valle, vlasnik modne tvrtke “Tod’s”. Zauzvrat tom je poduzetniku dano ekskluzivno pravo 15-godišnjeg reklamnog oglašavanja Koloseumom.

Najveći očuvani amfiteatar posljednji puta je opsežno obnovljen prije 73 godina, davne 1939. Gotovo 2.000 godina stari Koloseum, koji godišnje posjeti oko pet milijuna ljudi, spada među najposjećenije spomenike u Italiji.

Rimski gradonačelnik, suočen s praznom gradskom blagajnom, 2009. godine obratio se privatnim sponzorima koji bi financirali nužnu i hitnu obnovu Koloseuma. Prihvaćena je ponuda Della Valle, međutim, pravni sporovi odgodili su početak radova, prvotno planiran za kraj 2011. godine. Udruga za zaštitu potrošača i Udruga muzejskih nadzornika podigle su, naime, tužbu zbog navodnih nepravilnosti u sponzorskom ugovoru.

Obnova amfiteatra, sagrađenog u doba cara Vespazijana (69-79), odvijat će se u četiri etape i neće utjecati na promet posjetitelja. Među ostalim, predviđeni su radovi na zaštiti pročelja, hodnika i podzemnih dijelova objekta, kao i izgradnja novog sustava rasvjete i poboljšanje turističke infrastrukture. (ika/bitno.net)