Rim

Kongres će započeti u bazilici S. Maria Maggiore u utorak 4. rujna u 16 sati Večernjom koju će predvoditi predsjednik Kongresa kardinal Angelo Amato, SDB.

Radni dio održat će se u Auditorium Antonianum, Viale Manzoni 1. U prijepodnevnim satima, s početkom u 9 sati, održavat će se plenarne sjednice sa simultanim prevođenjem na engleski, francuski, njemački, španjolski i talijanski jezik. Od 15 sati rad će se odvijati po jezičnim skupinama. U 19 sati svi će se ponovno okupiti na zajedničkoj molitvi Večernje.

U petak, 7. rujna u 21 sat u bazilici S. Maria in Aracoeli koncert “Salve Regina” održat će “Vocalia Consort”.

U subotu 8. rujna u prijepodnevnim satima sudionike kongresa u Castelgandolfu će primiti papa Benedikt XVI.

Kongres će završiti u nedjelju 9. rujna misnim slavljem kojeg će u 11.30 sati u bazilici sv. Antuna predvoditi kardinal Gianfranco Ravasi.

Tijekom kongresa rad će se odvijati i u hrvatskoj skupini. Prvoga dana rada, u srijedu 5. rujna moderator će biti predstojnik Hrvatskog mariološkog instituta sisački biskup Vlado Košić. S početkom u 15 sati predavanja će održati Adalbert Rebić “Kako sam doživio Drugi vatikanski sabor izbliza, osobito slušajući rasprave o pitanjima mariologije i marijanske pobožnosti”, Ivan Karlić – Marija Pehar “Izvrstan i jedinstven primjer i djevice i majke” (LG, 63), teološka interpretacija i ekumenske perspektive”, Josip Šimić “Kriza mariologije nakon Drugoga vatikanskog sabora” i Veronika Gašpar “Marija – slika prisutnosti Duha Svetoga”.

U četvrtak 6. rujna moderator će biti Ivan Karlić, a predavanja će održati Vlado Košić – Andrea Filić “Majčinstvo Marije i Crkve u svjetlu civilizacije ljubavi”, Bruno Pezo “Marija u spisima splitskog nadbiskupa Frane Franića”, Gabrijel Jurišić “Mariologija u djelima fra Jerolima Šetke” i Marijan Biškup – Martina (Ana) Begić “Marijanske propovijedi o. Zlatana Plenkovića O.P.”.

Posljednji dan rada u skupini u petak 7. rujna moderator će biti Adalbert Rebić, a predavanja će održati Tomislav Filić “Marijanske homilije objavljene u Službi riječi od 1969. do 2011.”, Mato Zovkić “Liturgijsko štovanje Marije Majke Crkve u Bosni i Hercegovini nakon Drugoga vatikanskog sabora”, Petar Lubina “Hrvatska marijanska svetišta u posaborskoj obnovi: prihvat i prilagodba na primjeru sinjskoga svetišta” i Katarina Koprek “Marijin lik u hrvatskoj duhovnoj glazbi nakon”.

Cjelokupni program kongresa dostupan je ovdje. (ika/bitno.net)